У Вероні представили один із найдавніших рукописів Євангелія

У Вероні в межах Фестивалю Католицької соціальної науки представили безцінну знахідку, що зберігається у Ватиканській бібліотеці. Це один з найдавніших і найкраще збережених рукописів Нового Завіту, датований рубежем І-ІІ ст. Папірус Бодмера XIV-XV виявили в середині ХХ ст., а 2006 р. він потрапив до Ватикану, інформує Vatican News.

Він написаний грецькою мовою і містить уривки з Євангелія св. Луки та св. Івана. «Це найстаріший рукопис, на якому на одній сторінці показано перехід від кінця одного Євангелія до початку наступного. Отже, це перше безпосереднє свідчення про послідовність у каноні Святого Письма», – пояснив о. Даріо Вігано, віце-канцлер Папської академії наук та Папської академії соціальних наук. Відкриття цього тексту мало переломне значення для біблістики, змінивши погляд учених на історію тексту Нового Завіту.

Папірус передав Ватиканській бібліотеці Френк Дж. Ганна, один з найбільших католицьких філантропів у США, яка придбав його на аукціоні. Під час зустрічі представили документальний фільм, в якому Френк Дж. Ганна розповідає історію папірусу. У 50-хвилинному фільмі також показана сама Ватиканська бібліотека, показані деякі раніше невідомі місця, наприклад підземне приміщення, де зберігаються рукописи. Автори також наголосили на безцінній вартості ватиканської колекції, консерваторській діяльності папських бібліотекарів та цінності створення дослідницького місця для експертів з усього світу. Прем'єра документального фільму режисера Маттео Чаккареллі відбудеться вже наступного року.

Джерело: catholicnews.org.ua