США: реструктуризація і «парафіяльні родини» зі «спільними» священниками

Унаслідок однієї з найбільших адміністративних реструктуризацій у Церкві США 216 парафій архідієцезії Детройта на південному сході штату Мічіган утворили 51 «парафіяльну родину». Кожна з цих «родин» об’єднуватиме від трьох до восьми парафій, які «ділитимуть» священників між собою.

Зміни затвердив митрополит Детройта архієпископ Аллен Віньєрон, як випливає з заяви, виданої церковною владою 9 грудня 2020р. Речниця архідієцезії Холлі Фурньє запевнила, що запроваджувані зміни не призведуть до швидкого зникнення парафій. Дехто, однак, припускає, що в тривалій перспективі реструктуризація зрештою зведеться до ліквідації багатьох спільнот.

Зміни в структурі американської Церкви полягають у тому, що сусідні територіально храми і парафії будуть згруповані, утворюючи так звані «родини». Наприклад, родина під назвою «West Wayne Vicariate Family 1» охопить п’ять храмів у Деборні та Деборн-Хайтсі.

Рокко Пальмо, римо-католицький оглядач і коментатор, визнав, що новий план реструктуризації в архієієцезії Детройта «певно, найбільш дражливий» з усіх, що він досі бачив з-посеред усіх реорганізацій у дієцезіях США. Досі, внаслідок об’єднань, кількість новопосталих вищих структур становила половину повної кількості парафій. Тим часом у випадку Детройта це буде заледве чверть: 51 родина з 261 парафії. Не приховують побоювань і деякі священники, що критикують директивний спосіб запровадження змін.

Архідієцезія Детройта пояснює, що виникнення нової структури — це наслідок величезних старань задля посилення євангелізаційного послання і воно «має радикально зорієнтувати спільноти на місійність».

«Ми хочемо зробити з наших парафій місця, в яких люди та сім’ї можуть зустріти Ісуса заново, зростати як учні й бути підготовленими до буття свідками Христа воскреслого», — підкреслюють ієрархи. Хоч місія не змінилася, зазначають вони, та нам потрібні розв’язання, допасовані до нової ситуації, перед лицем зменшених фінансових та людських засобів».

Одним із викликів, із якими має собі дати раду дієцезія, є питання, хто очолюватиме «парафіяльну родину». Поки що беруться до уваги дві моделі керування: коли на чолі родин стоїть один душпастир, а інші служать помічниками, і модель, базована на «солідарній зобов’язаності», коли настоятеля стають «родинними пастирями» в усіх парафіях такої родини і спираються на допомогу місцевих вікаріїв та дияконів. У тій другій моделі один із родинних душпастирів має бути обраний модератором, під назвою слуги-розпорядника.

Здійснення плану реструктуризації має відбуватися у два етапи. Перший буде ініційовано в липні 2021 року, другий — у липні 2022 року. Створені «парафіяльні родини» будуть частиною географічних груп, що належать до різних регіонів.

На думку експертів, обіцяні зміни в структурі місцевої Церкви пов’язані з викликами, що стоять перед усією Церквою в США: брак священників, фінансів і зменшення кількості вірян. Архідієцезія Детройта налічує понад мільйон католиків у шести графствах південно-східного Мічігану: Вейн, Оукленд, Масомк, Лапір, Монро і Сен-Клер.

Джерело: credo.pro