Чи справді цьогоріч уперше за 800 років над Землею засяє справжня Віфлеємська зірка?

«Велике Сполучення» Юпітера і Сатурна, яке відбувається цього місяця і яке вже назвали «Різдвяною зіркою», — це гарне видовище; але ми не можемо точно знати, чи має воно якийсь стосунок до Віфлеємської зірки, заявив ватиканський астроном.

21 грудня 2020р. планети Юпітер і Сатурн у нічному небі опиняться на відстані однієї десятої градуса одна від одної; це явище називається «Великим Сполученням». Таке сполучення відбувається приблизно кожні 20 років, але цьогоріч зближення цих двох планет буде найбільшим за останні 400 років; востаннє ж спостерігати таке явище з Землі неозброєним оком можна було майже 800 років тому. З Землі планети виглядатимуть як одна велика зірка, завдяки чому це явище і прозвали «Різдвяною зіркою».

Брат Ґай Консолманьйо SJ, астроном і директор Ватиканської обсерваторії, сказав, що сполучення Сатурна та Юпітера не має релігійного значення, проте «це прекрасне видовище, яке варто побачити кожному».

Щоби спостерігати це явище, він радив одразу після заходу сонця шукати на небі Юпітер, «яскраву зірку низько на заході»; неподалік від неї буде «слабша зірка» — Сатурн.

Деякі астрономи висували теорію, згідно з якою це сполучення двох яскравих планет могло бути саме тією «зіркою», яку побачили в небі троє мудреців зі Сходу що пішли за нею аби вклонитися новонародженому Ісусу, як це сказано в Євангелії від Матея.

 «Чи справді це та сама Віфлеємська зірка? Ніхто точно цього не знає і не може знати напевно, аж доки у нас не з’явиться машина часу, якою ми зможемо скористатися, щоб узяти інтерв’ю під відеозапис у самого святого Матея», — сказав Консолманьйо. Він також нагадав, що центром уваги мудреців була не сама зірка, а Той, на Кого вона вказувала.

«Те, що побачили мудреці… це було чимось таким, чого ніхто з тих, хто кидав на небо погляд, не помітив би, — але вони, натомість, помітили, — зауважив він. — Пастухи перебували на полях у темряві, вони добре знали небо, їм не перешкоджали вогні сучасного міста. Що ж таке побачили мудреці, чого не помітили інші?»

«Мудреці ймовірно бачили на небі щось, що трактувалося астрологічно. Зараз астрологію особливим чином заборонено у єврейських священних писаннях, оскільки вона сприймається як поклоніння зіркам, а не Богові, і вважається шляхом до заперечення людської свободи».

Консолманьйо сказав також, що нині можна завантажити на комп’ютер програму, яка може показати розташування зірок у ретроспективі аж до квітня 6 року до Р.Х. «Ви побачите, що тоді “всі планети сходили разом із сонцем”. З того, що ми знаємо про давнє розуміння астрології, очевидно, що люди вважали таку подію значущою; але про неї можна було дізнатися тільки завдяки спеціальним розрахункам, адже коли сонце є на небі, планет не видно! Чи справді це те, про що говорив апостол Матей (знак народження Месії)? Не знаю. Але цікаво пограти з цією ідеєю».

Джерело: credo.pro