Шотландія: Західні острови обрали католицький посібник зі статевого виховання замість рекомендованого державою

Західні острови — область у Шотландії, до якої належать зокрема Зовнішні Гебриди, — стали місцем чергової суперечки про вплив Церкви на державну політику.

Це сталося після того як переважна більшість членів Comhairle nan Eilean Siar (CnES) — органу місцевого самоврядування — проголосувала за схвалення католицького посібника зі статевого виховання у школах замість рекомендованого державою. Навчальні матеріали, викладені у цьому посібнику, підтримують католицький погляд на стать, шлюб та сім’ю. Цікаво, що попри те, що переважна більшість населення Західних островів — протестанти, вони обрали саме підготовлений Католицькою Церквою посібник як такий, що найкраще відповідає цінностям, яких би вони бажали навчати своїх дітей.

Голосування відбулося після того, як представники місцевої Церкви Шотландії заявили, що батьки та вчителі не задоволені матеріалами, рекомендованими урядом Шотландії для уроків статевого виховання у школах. Занепокоєння викликає зокрема те, у якому ключі державні посібники розповідають дітям про «ґендерні ідентичності», міжстатеві стосунки, порнографію, «безпечний» секс, сімейні стосунки тощо.

Преподобний Г’ю Стюарт, пресвітеріанський пастор, який закликав членів місцевої ради відхилити офіційний посібник, стверджує, що в ньому пропонувалося навчати трирічних дітей таких подробиць про людські геніталії, про які, згідно з католицьким посібником, рекомендовано розповідати дітям починаючи лише з десятирічного віку.

«Офіційні матеріали, що перекладені також і ґельською мовою, матимуть вплив і на дітей, що виховуються у християнських родинах. Так на них чинитиметься тиск, щоб вони прийняли погляди на стать і стосунки, які суперечать їхній моралі та не відповідають вікові й етапу розвитку, — сказав пастор. — Одна річ для дитини чи молодої людини — бути поінформованою, і зовсім інша — коли від них вимагають мовчазного та беззаперечного прийняття поглядів, що розходяться з їхньою вірою та моральними переконаннями».

Місцеві ЛГБТ-активісти й політичні діячі, не згідні з рішенням CnES, вже встигли оголосити його «темним і небезпечним», а також назвати голосування «безумством». Один із місцевих активістів, який побажав залишитися невідомим, заявив, що шукатиме шляхів навчати своїх дітей згідно з урядовою програмою вдома, хоча волів би, щоб їхньою сексуальною освітою займався «підготовлений та кваліфікований вчитель». Ангус МакКормак, член CnES, відповідальний за питання освіти, заявив: «Були часи, коли [у суспільному житті] панувала Церква, але це вже не так. Я думаю, що вчителі запропонують реалістичну навчальну програму для дітей і переконаються, що вони мають усю інформацію, яка необхідна для життя в нашому сучасному світі».

Джерело: credo.pro