Тисячі християн покидають Ліван

Тисячі християн вирішили покинути Ліван після вибуху нітрату амонію, який зруйнував порт Бейрута та частину столиці.

Це сталося торік 4 серпня. Загнули понад 200 осіб, понад 6,5 тис. постраждали, а 250 тис. осіб втратили дім. Посольства країн Європейського Союзу та Північної Америки отримали понад 380 тис. заявок на імміграцію. Велику частину з них склали християни. На думку священника маронітського собору св. Юрія в Бейруті, послідовники Христа почуваються чужими у власній країні.

О. Джед Хлук вважає, що хвиля еміграції після серпневого вибуху має дуже негативний вплив на всю християнську громаду в Лівані. «Втрачаємо найкращих, найбільш завзятих, які знають мови молоді, які могли б бути в нашій країні майбутнім християнства», – зазначив священник в інтерв'ю папській організації «Допомога Церкві в потребі».

На його думку, ті, хто залишився, також відчувають тиск, щоб виїхати, і в результаті кількість людей, що виїжджають, щодня збільшується.

Священник побоюється, що якщо кількість християн зменшуватиметься, то можуть виникнути переслідування. «Це не теорія змови, – запевняє о. Хлук. – Це пережили наші сусіди. За оцінками, в Сирії кількість християн у середині 2017 р. становила менше півмільйона, тобто зменшилась на 750 тис. від початку громадянської війни 2011 р. До 2003 р. в Іраку було 1,5 млн християн, але зараз їх може бути менше, аніж 150 тис.».

Однак також є причини для оптимізму. Завдяки міжнародній підтримці вдалося відремонтувати будівлі, що розташовані біля вибуху, який завдав серйозної шкоди історичному християнському району.

«Надія – це завжди наш повсякденний хліб, особливо в ці темні часи. Ми віримо, що Ісус є Господом історії і що наше життя в Його руках», – наголосив о. Хлук.

Джерело: catholicnews.org.ua