Центральноафриканська Республіка: Люди знову ховаються в церквах від повстанців

Ситуація в Центральноафриканській Республіці щораз більше дестабілізується. Повстанці беруть під контроль наступні міста і села. Під їхнім керівництвом перебуває понад 80% території країни, а столиця – в облозі. Повстанці вимагають скасувати президентські вибори та оголосити перехідний уряд. «Наші церкви, семінарії та місії знову наповнені переляканими людьми, які не знають, що їх чекає», – каже польський місіонер-єпископ Мирослав Гуцва.

Він є ординарієм Буара, міста, на яке кілька днів тому напали добре озброєні повстанці. Є жертви та багато поранених, бо урядові військові відчайдушно захищалися. «Місто повністю вимерло. Незважаючи на те, що повстанці не нападають на мирних жителів, ті, хто досвідчили попередні заколоти, бояться», – говорить єпископ Гуцва. Він зазначає, що один з лідерів повстання закликав цивільних осіб покинути церкви та повернутися до своїх домівок. «Під час недільної Літургії повстанці перебували біля церкви. У своїй проповіді я наголосив, що не може бути й мови про повернення цивільного населення, поки є повстанці зі зброєю», – говорить місіонер.

Єпископ Гуцва визнає, що за наступні дні переживає з тривогою, адже 19 січня Конституційний суд повідомив про оголошення результатів виборів. Якщо він підтвердить обрання нинішнього президента Фостена-Аршанжа Туадера, повстанці оголосили марш на столицю, інформує Vatican News.

«Складно вважати вибори в грудні демократичними. Люди не ходили на вибори, бо боялися за своє життя. У Буарі навіть військо ООН не змогло захистити виборчі дільниці та надати безпеку людям», – наголошує єпископ-місіонер.

Джерело: catholicnews.org.ua