«Open Doors»: 309 млн християн зазнають переслідувань

Ситуація християн у світі погіршилася 2020 р. в багатьох країнах світу, попереджає міжнародна благодійна правозахисна християнська організація «Open Doors». Відповідно до опублікованого організацією «Індексу переслідувань у світі 2020», приблизно 309 млн християн у всьому світі страждають від вигнання, нагляду та дискримінації з боку урядів, суспільства або власної родини. Існуюча дискримінація посилена пандемією коронавірусу.

«Уперше в історії «Індексу переслідувань у світі» всі 50 досліджуваних країн демонструють не лише високий, але навіть дуже високий рівень переслідування», – прокоментував Курт Іглер, представник офісу «Open Doors» у Відні. Ці дані охоплюють період з 1 жовтня 2019 р. до 30 вересня 2020 р. За цей час кількість вбитих за віру християн зросла з 2 983 до щонайменше 4 761.

Північна Корея 20-й раз поспіль посіла перше місце у світовому індексі. Наступні – Афганістан, Сомалі, Лівія, Пакистан та Еритрея. Ємен, Іран, Нігерія та Індія займають 7-10 позиції, за ними – Ірак (11), Сирія (12), Судан (13), Саудівська Аравія (14) та Мальдіви (15).

За повідомленням «Open Doors», пандемія коронавірусу є «каталізатором надзвичайних ситуацій». Християни в багатьох країнах Азії, а також в Індії не отримують жодної державної допомоги або вона є символічною. У деяких країнах Західної і Центральної Африки групи ісламістів використовують закони локдауну, щоби посилити свої дії та напади на християн тоді, коли сили безпеки мають обмежену дієздатність. Пандемія також стала приводом звинувачувати християн у тому, що це вони або їхня «фальшива віра» є причиною хвороби.

У Китаї (17) зріс контроль в Інтернеті. Комуністична партія посилила тиск на зареєстровані та на незареєстровані церкви. Під час богослужінь обов'язкові камери з розпізнаванням обличчя, а дітям та молоді заборонено брати в них участь.

«Open Doors» відзначає подальше збільшення кількості нападів з ненависті проти християн в Індії (10). За спеціальним законом уряд суттєво обмежив фінансування неурядових організацій з іноземних джерел, що стосується більшості християнських організацій, а також парафій, шкіл та лікарень. Публічне поширення віри карається у восьми з 28 штатів Індії.

На півночі Іраку, відповідно до наступу турецьких військ, з регіону Дахук вигнали християн, які раніше втекли з рівнини Ніневії, шукаючи притулку від терористів Ісламської держави. Крім того, Туреччина навмисно поселяє сирійських біженців на північному сході Сирії, де досі переважали курди, і за допомогою ісламських найманців виганяє як християн, які живуть там роками, так і навернених курдів.

Найбільше християн вбили в Африці. Нігерія (9) – 3 530 християн, більшість із квітня по серпень, коли в країні був повний локдаун з огляду на пандемію COVID-19.

Зважаючи на ці цифри, Курт Іглер закликав західні уряди у міжнародних справах задля розвитку брати до уваги релігійні меншини, які перебувають під загрозою, пише pch24.pl.

«Open Doors» – це організація, яка підтримує переслідуваних християн приблизно в 65 країнах світу.

Джерело: catholicnews.org.ua