Маленький успіх захисників сім’ї у Франції. Сенат відхилив «in vitro для всіх»

Закон про біоетику прийняли у сенаті Франції 10 голосами, але з численними поправками. Більшість там, щоправда, мають правоцентристи, але глибоко розділені, до того ж піддаються підказкам «прогресистів».

Минулих вихідних по всій Франції відбулися демонстрації на захист сім'ї та проти фінансування життя дітям без батьків. Саме до цього провадить визнання права на запліднення in vitro (ПMA) одиноким жінкам та лесбійським парам. Маніфестували також біля сенату, тобто Люксембурзького палацу. Виявляється, тиск має сенс.

2 лютого в сенаті дійшло до конфронтації саме довкола ст. 1, в якій йдеться про «доступ до медично допоміжної прокреації (ПМА) для всіх жінок». Проголосували за 48 осіб, 132 – проти, а 152 сенатори утримались. Сюди пройшла поправка сенатора-республіканця Домініка де Легге, яка передбачає обмеження ПМА для жіночих пар і повне виключення з in vitro самотніх жінок. Це обурило урядовців.

Сенатори також виключили фінансування in vitro із фонду соціального страхування, на додаток до збереження існуючих норм, тобто відшкодування процедури для безплідних гетеросексуальних пар.

Сенатор Бруно Ретайо оцінив, що in vitro «без батька – це переважання бажання дорослих над інтересами та правами дітей». Він додав, що також важко зрозуміти волю уряду просувати цей закон під час пандемії.

Це маленька перемога захисників сім’ї в перший день дебатів у сенаті. Однак ці рішення можуть бути оскаржені з нижньої палати.

Загалом сенат вніс 176 поправок до закону. Дебати, розпочаті 2 лютого, триватимуть три дні. Пізніше проект повернеться з Люксембурзького палацу до Національної асамблеї.

Людовін де Ла Роше, голова pro-life руху «Manif pour tous», сподівається, що сенатори не дозволять нав'язати цей закон виконавчій владі. «Вони можуть зробити політичний крок і змінити правила гри», – сказала вона з надією

Джерело: catholicnews.org.ua