Домашні аборти в Британії: просто ковтни пігулку і запий водою

В Англії та Уельсі тривають публічні консультації щодо пропозиції уряду назавжди узаконити так звані “зроби сам” аборти, які можна робити вдома, до 10 тижнів вагітності. Ця можливість була запроваджена у Великобританії в березні 2020 року в якості тимчасового заходу захисту від поширення вірусу Covid-19. В даний час жінки та підлітки лише на основі відеоконсультації з лікарем отримують поштою таблетки, які можуть вбити зачату дитину на будь-якому етапі внутрішньоутробного життя.

У публічних дебатах піднімаються два питання: відсутність особистої зустрічі жінки та лікаря та негативний вплив на рівень домашнього насильства, включаючи сексуальне, яке зросло у Великобританії за останній рік.

Зараз публічні консультації в Шотландії завершені. Доктор Калум Маккеллар, член Шотландської ради з біоетики людини, наголошує на чисельних випадках викидання людського плоду у сміття або туалет.

Статистика домашніх абортів у Великобританії за минулий рік ще невідома, як і кількість немовлят, вбитих вдома і які мали більше 10 тижнів. Немає гарантії, що таблетки не досягнуть жінок, які роблять аборт дитини в останньому триместрі внутрішньоутробного життя плоду. Не існує надійного способу перевірити стадію вагітності без ультразвукового дослідження або фізичного обстеження. В даний час проводиться розслідування щодо дев’яти жінок у Шотландії, які приймали таблетки для переривання вагітності після десятитижневого терміну, тоді як поліція в Англії розслідує смерть ненародженої дитини після того, як мати прийняла таблетки для переривання вагітності на 28 тижні. Офіційні дані Міністерства охорони здоров’я та соціальних служб показують, що 52 жінки отримали таблетки після 10 тижнів вагітності. Це лише офіційно зареєстровані випадки.

Як стверджують критики постійної легалізації домашніх абортів: насправді це інструмент утиску, який сприяє насильству щодо жінок та дівчат. Він підтримує, як сексуальну експлуатацію неповнолітніх, так і приховування торгівлі людьми. Було зазначено, що як тільки абортивні таблетки будуть відправлені, немає гарантії, хто в кінцевому рахунку їх отримає. Минулого року серія таємних розслідувань показала, скільки жінок змогли отримати таблетки для своїх дітей, роблячи вигляд, що самі є вагітними. В ході розслідування виявилося, що інші жінки змогли отримати таблетки після 10 тижнів вагітності.

До 26 лютого є можливість протидії постійній легалізації абортів вдома в Англії. Громадські консультації для людей в Уельсі закінчуються 23 лютого. Спочатку уряд лише оголосив про можливість заповнення онлайн-заявки. Після сильного протистояння з боку кіл пролайф формула консультацій була розширена, а заповнені на даний момент форми також можна надсилати традиційною поштою.

Джерело: Vatican news