Португалія легалізує евтаназію

Парламент Португалії прийняв закон, який легалізує евтаназію. За нього голосували в основному лівоцентристські групи та крайні ліві партії, за винятком комуністів. Невідомо, чи закон підпише президент Марсело Ребело де Соуза.

Відповідно до закону, який підтримали 136 депутатів в Асамблеї республіки, що складається з 230 членів, доросла людина може пройти евтаназію після попередньої медичної консультації. Вам потрібно буде підтвердити, що вона страждає хронічною хворобою або є невиліковно хворою.

Під час бурхливих дебатів політики найбільшої опозиційної партії, правоцентристської Соціал-демократичної партії (ПСД), зазначили, що “депутати не мали сміливості” погодитися на референдум про евтаназію.

Вони також стверджували, що прийняття закону співпало з хвилею епідемії Covid-19, численними смертями людей похилого віку, а також паралічем служби охорони здоров’я. Спроба депутатів від PSD перенести остаточне голосування на іншу дату не вдалася.

За винятком комуністів, домінуючі політики лівоцентристських та крайніх лівих груп у парламенті аргументували необхідність легалізації евтаназії як “права громадян на гідну смерть”.

Якщо закон підпише президент Ребело де Соуза, Португалія стане четвертою країною в Європі та сьомою у світі, яка легалізує евтаназію.

Ребело де Соуза, який переміг на перевиборах, уникав виступу щодо можливого вето щодо евтаназії під час виборчої кампанії. Однак коментатори заявляють, що президент, який неодноразово оголошував себе практикуючим католиком під час свого першого мандату, не підпише законопроект.

Джерело: rodyna.org.ua