Хорватія: хочуть прийняти закон, який захищає зачате життя

Група депутатів збирає підписи за законопроект, який суттєво обмежує юридичну можливість вбивства ненароджених дітей.

Проект підкреслює очевидний факт, що існування людини починається із зачаття. Тому єдиною причиною позбавлення дитини життя буде ситуація, в якій вагітність призведе до смерті матері. Пропозиція не обмежується заборонами. Він також наголошує на освіті, консультуванні та профілактиці пролайф.

“Це шанс для всіх, хто називає себе християнськими демократами, довести, що вони дійсно готові захистити людське життя від зачаття”, – сказав Хрвоє Зеканович, лідер партії “Хорватські сувереністи”.

“Зараз ми побачимо, про що вони дбають більше: про цінності чи партійну дисципліну. Особливо це стосується членів [правлячої] ХДС (Хорватського демократичного союзу). Президент, який виходить з союзу і настільки боїться підняти цю проблему, що навіть довгий час не дотримувався встановленого Конституційним трибуналом терміну зміни закону », – нагадав Зеканович.

Для того, щоб законопроект потрапив до парламенту, його ініціатори повинні зібрати щонайменше 30 підписів. Тож вони закликали підтримати всіх парламентаріїв, які коли-небудь заявляли про життя. Вони підкреслюють, що їхнє обґрунтування базується на наукових фактах та християнському вченні, і що проект закону повністю захищає людське життя від зачаття. Вони звертаються до захисників життя з проханням мобілізувати парламентаріїв активно приймати сторону ненароджених дітей.

Чинний закон був прийнятий в 1978 році і дозволяє необмежено вбивати дітей до 10-го тижня вагітності, а також пізніше, але з деякими обмеженнями. У 2017 році Конституційний суд наказав парламенту прийняти новий закон протягом двох років. Суверени нагадали, що з березня 2019 року вони чекали на обговорення їхніх пропозицій.

Джерело: rodyna.org.ua