Ватикан до ООН: економіка має бути скерована на сім’ю

Виступаючи під час підготовчої зустрічі до 29-го Форуму ОБСЄ з питань економіки та екології, Постійний представник Святого Престолу при ОБСЄ зазначив, що розширення прав і можливостей жінок у будь-якій сфері життя не лише зміцнить жінок, але й зміцнить та розширить можливості, безпеку, стабільність і сталий розвиток.

Ця зустріч, що мала тему «Сприяння всебічній безпеці, стабільності та сталому розвитку в регіоні ОБСЄ через надання жінкам економічних можливостей», відбулася в онлайн-форматі 15 і 16 лютого 2021 року, повідомляє Vatican News.

«Свобода людини в економічній сфері — це фундаментальна цінність і невід’ємне право, яке належить оберігати й захищати»,— підкреслив монсеньйор Януш Урбаньчик. Ватиканський дипломат наголосив, що кожна людина повинна мати право реалізувати свої таланти. У зв’язку з цим він закликав держави-члени ООН гарантувати всім своїм громадянам справедливий та рівний доступ до ринку праці, звернувши увагу на важливість того, щоб було забезпечено рівність статей у сфері праці та доступі до професійного навчання.

Представник Ватикану зауважив, що сім’я — це основотворчий осередок суспільства і важливий елемент економічного життя. Тому сфера праці має бути орієнтована на сім’ю. Також він звернув увагу на роль жінок, які виконують неоплачувану працю. Їхня діяльність має велике значення для всього суспільства: вони виховують дітей, піклуються про літніх і хворих людей, провадять господарство — тобто фактично реалізують «соціальні послуги», що дозволяє державі економити значні ресурси.

Монсеньйор Урбаньчик закликав до більших старань, скерованих на сприяння рівності між чоловіками та жінками в царині оплати праці й соціальних гарантій.

«Прагнення захистити і сприяти справжній рівності кожної людської особистості та визнання взаємодоповнюваності жінок і чоловіків залишаються пріоритетами Святого Престолу», — підкреслив ватиканський дипломат і процитував слова св.Йоана Павла ІІ. Папа Войтила у своєму «Листі до жінок», опублікованому напередодні IV Всесвітньої конференції зі становища жінок (Пекін, 1995), вказував на «нагальну потребу досягти справжньої рівності в кожній галузі: однакової оплати за однакову працю, захисту матерів, які працюють, справедливості в кар’єрному розвитку, рівності чоловіка та дружини щодо сімейних прав і визнання всього, що належить до прав та обов’язків громадян у демократичній державі».

«Збільшення економічних і політичних можливостей жінок та сприяння їхній участі у суспільному житті, — наголосив дипломат, — безсумнівно сприятимуть зростанню миру й безпеки як у суспільстві загалом, так і, в багатьох випадках, в основній клітині суспільства, якою є сім’я».

Проте пандемія, зазначив представник Апостольського Престолу, підтвердила, що участь жінок на ринку праці все ще слабка. Жінки часто першими втрачають роботу, особливо коли працюють на низькооплачуваній роботі або без контракту, де не мають фінансового захисту й пільг. Окрім того, тягар домашнього навчання посилив тиск на жінок, незалежно від того, працюють вони чи ні.

«Побудова кращого майбутнього, — зазначив на завершення монсеньйор Януш Урбаньчик, — вимагає взаємодоповнення чоловіків і жінок. Розширення прав і можливостей жінок у будь-якій сфері життя та праці не лише зміцнить жінок, але також зміцнить і розширить безпеку, стабільність і сталий розвиток».

Джерело: credo.pro