Італійський університет забороняє релігійні символи

На екрані комп’ютера не може бути видно жодних хрестів чи інших релігійних символів на фоні. Таке розпорядження отримали студенти Туринського університету, які готувались до екзаменаційної сесії.

У зв’язку з пандемією заняття в університеті проводять дистанційно і таким чином відбуватимуться семестрові іспити. Саме тому університет підготував перелік правил для онлайн-сесії.

Запроваджено, серед іншого, спеціальне контрольне програмне забезпечення для запобігання списуванню, а також заборона показу будь-яких політичних чи релігійних символів під час іспиту. Хоча студенти вважали правильним не виявляти своїх політичних поглядів, другу частину розпорядження вони зустріли сильною хвилею критики.

Вона наголосили, що це явний напад на свободу віросповідання, що в майбутньому може призвести до того, що більше не можна буде носити ланцюжок із хрестиком або вервицю на зап’ясті, популярну серед молоді, і показувати символи інших релігій.

Один зі студентів заявив, що не забере фігуру св. о. Піо зі свого столу, навіть якщо це означає, що він не зможе скласти іспит.

Рішення спричинило бурю й в інших італійських університетах, студенти яких побоюються, що в них також запровадять подібні правила. А від цього, як наголошують, тільки один крок до вилучення релігійних символів із публічного простору. Водночас вони вказують, що екзаменатор, потрапляючи до них додому завдяки Інтернету, не може вирішувати, що є в їхньому приватному просторі.

Виступаючи проти рішення влади, вони нагадують, що хрести та образи на стінах італійських будинків є частиною християнської культури Італії, яку не можна ігнорувати, а щобільше стирати

Джерело: vaticannews.va