Вандали пошколили церкву в парафії св. Варвари у Варшаві

Десять перевернутих хрестів та символи Жіночого страйку, блискавки – не ідентифіковані вандали намалювали червоною фарбою на стінах церкви св. Петра і Павла в парафії св. Варвари. Крім цього вони пошкодили постамент фігури Христа і блудниці.

Знаки та написи з’явилися також на дверях церкви, стовпах та пам’ятних дошках, вбудованих у стіни храму, як пам’ять про попередніх парафіяльних священників, та дошці з повстанським якорем.

У серпні 1944 р. територія церкви стала місцем однієї з найжорсткіших битв під час Варшавського повстання. Пам’яткою цих подій є сліди від куль, помітні на огорожі, що оточує територію сьогоднішньої церкви. Після повстання та вигнання священників та жителів німці замінували храм на рівні його фундаментів та підірвали. Руйнування храму було незрівнянно великим навіть на тлі руйнування цілої Варшави. Уціліли лише фундаменти з підвалами, пошкоджені фрагменти головного вівтаря та заховані раніше в підвалі фігура св. Франциска Асизького, образи: Матері Божої Ченстоховської і Матері Божої Неустанної Помочі, а на території церкви більша частина «цвинтарних» каплиць Хресної дороги і скульптура Христа і блудниці – робота знаменитого ХІХ ст. скульптора Фаустина Ценглера. Фігури також не пошкодували вандали, які у ніч з 13 на 14 лютого намалювали червоним спреєм перевернутий хрест на постаменті. Поліція розслідує цю справу, інформує wiara.pl.

Про акти вандалізму повідомив у Twitter європосол партії Право і справедливість Ришард Чарнецкі, розмістивши чотири фотографії. «Сьогодні, тобто в суботу вночі, пошкодили церкву св. Варвари на вулиці Емілі Платер у Варшаві. Знищили також дошки пошани героїв Варшавського повстання», – написав він.

Джерело: catholicnews.org.ua