В Португалії суд відхилив закон про евтаназію – він суперечить Конституції

Конституційний суд Португалії постановив у понеділок, що закон, який легалізує евтаназію, прийнятий парламентом 29 січня, не відповідає основному закону.

Як пояснив суддя Конституційного трибуналу Педро Мачете, прийнятий однопалатним парламентом Португалії, т.зв. Закон Асамблеї Республіки суперечить основному принципу недоторканності людського життя, що міститься в конституції.

Він додав, що акт також суперечить конституції у трьох інших частинах її положень. Він нагадав, що заява, звернена до Конституційного трибуналу президентом країни Марсело Ребело де Соуза у лютому, стосується, серед іншого, конституційності положень, які містяться в акті, що дає право приймати рішення про евтаназію конкретного пацієнта.

У клопотанні, надісланому Конституційному трибуналу 19 лютого, президент Португалії висловив переконання в тому, що прийняті парламентом норми є недосконалими, оскільки не визначають детальних процедур та умов застосування евтаназії, і в той же час надають занадто багато прерогатив лікарям у цьому питанні.

Закон, прийнятий 29 січня однопалатним парламентом Португалії, передбачав, що доросла людина може пройти евтаназію після попередньої медичної консультації. Необхідно було б підтвердити, що вона хронічно або невиліковно хвора.

Джерело: rodyna.org.ua