Колумбійські злочинці погрожують єпископові смертю

«Я спокійний, не боюся, маю залишатися зі своїм народом», — сказав єпископ-ординарій колумбійської дієцезії Буенавентура Рубен Даріо Харамільо Монтоя, якому останнім часом погрожують смертю злочинці.

Вони демонструють свою владу над містом — головним тихоокеанським портом Колумбії та стратегічним центром усіх видів торгівлі й контрабанди, зокрема, наркотиків.

На думку злочинців, «провина» єпископа Харамільо в тому, що він відкрито говорить про ситуацію в місті, де постійно відбуваються акти насильства. Ієрарх пояснює, що Церква лише «захищає бідних людей із пораненою гідністю, що стають жертвами насильства та переміщень, які протистоять торгівлі наркотиками та озброєним групам, що застосовують насильство».

Вища влада Колумбія висловила свою солідарність з ієрархом. До нього зателефонував президент Іван Дуке, а віцепрезидентка Марта Люсія Рамірес зустрілася з єпископом особисто. Багато уваги присвятили цій справі ЗМІ. Але хоча погрози з’явилися вже деякий час тому, про них повідомили лише в березні 2021р., коли єпископи 14 навколишніх дієцезій зібралися, щоб, зокрема, висловити свою близькість співбратлві, якому погрожують. Також Примас Колумбії, архієпископ Хосе Руеда Апарісіо з Боготи, опублікував заяву, в якій вимагає «шанувати життя та фізичну цілісність» як єпископа Харамільо, так і мешканців Буенавентури.

На думку італійської агенції SIR, цей спільний акт солідарності з єпископом означає, що йдеться не про порожні погрози, а про «конкретний і дуже серйозний ризик».

Джерело: credo.pro