Верховний суд Індії відкинув закон, який забороняє зміну віри

Перехід в іншу релігію в Індії таки буде можливим. Верховний суд відкинув апеляцію, яку подав адвокат Індійської народної партії (Бхаратія джаната парті — BJP), вимагаючи запровадження національного закону для регулювання зміни віри.

На переконання верховного органу юстиції, це був би засіб, не згідний з конституцією, оскільки індійський Основний закон гарантує кожному громадянинові право на визнання, практикування та пропагування релігії, яку він сам вибрав. «Не без причини слово “пропагувати” записане у Конституції», — заявив суддя. Про це розповідає Vatican News.

Церква в Індії дуже задоволена цим рішенням, яке є важливою подією в часи, коли кілька індійських штатів — під натиском керівної партії — запроваджують обмеження стосовно так званих «примусових навернень». Постанова суду пролунала «у відповідний час, оскільки деякі індуїстські групи вимагають запровадження національного закону для заборони конверсії, звинувачуючи християнських місіонерів у використанні нечесних засобів задля навернення тубільного населення», — сказав о.Бабу Йозеф, колишній речник Конференції католицьких єпископів (CBCI).

На сьогодні вже вісім штатів Індії запровадили закон проти «примусових навернень», часто скерований на релігійні меншини, зокрема проти християн. Чотири з цих штатів — Уттар Прадеш, Уттаранхал, Мадья Прадеш і нещодавно Ґуджарат, усі під керуванням націоналістів, — затвердили подальші поправки, які поширюють обсяг чинного законодавства на подружжя, щоб обмежити так званий «любовний джихад». Цей термін виник кілька років тому стосовно подружжів між чоловіками-мусульманами та жінками-немусульманками. Формально, ці нові приписи мають карати за навернення, звершене з використанням насильства. Насправді ж, як повідомляють критики цього законодавства, його використовують для криміналізації всіх випадків зміни віри та для обмеження релігійної свободи меншин.

Джерело: credo.pro