У США студентів християнських коледжів хочуть позбавити держфінансування

Християнські університети ведуть боротьбу з позовом юридичної групи ЛГБТ, яка прагне позбавити федеральної фінансової допомоги студентів коледжів за відвідування університетів, які підтримують біблійні вірування щодо шлюбу, статі та сексуальності.

ЛГБТ-активістська організація “Проект відповідальності за релігійне звільнення”, що базується в Орегоні, подала федеральний позов проти Міністерства освіти США від імені 33 колишніх та нинішніх студентів-ЛГБТ, які відчували дискримінацію у 25 кампусах християнських освітніх установ по всій країні.

Позов вимагає скасувати релігійне звільнення від Розділу IX, щоб обмежити студентів в релігійних закладах, які дотримуються традиційної сексуальності та гендерних переконань, отримувати гранти на навчання, студентські позики та будь-яку форму федеральної фінансової допомоги.

Національна юридична група з питань захисту свободи “Альянс захищаючи свободу” (ADF) подала клопотання про втручання у справу від імені студентів коледжів Університету Корбана в Орегоні, Університету Вільяма Джессупа в Каліфорнії та Семінарії Фенікс в Арізоні. ADF стверджує, що вимоги позову загрожують захищеним федеральним правом релігійним вищим навчальним закладам.

“Цей позов вимагає, щоб федеральний уряд сказав християнським школам:” Щоб і надалі приймати учнів, які мають федеральну фінансову допомогу, все, що вам потрібно зробити, це почати діяти всупереч вашим власним переконанням. “Це не є ані розумно, ані конституційно”, – говорить старший юрист ADF. 

Про це також заявив віце-президент США з судових процесів Девід Кортман.

«Жоден суд не повинен задовольнити радикальний запит про перепис федерального закону та засад релігійних коледжів, позбавляючи студентів необхідної фінансової допомоги. З цієї причини ми просимо суд дозволити нашим клієнтам втрутитися у цей позов, щоб вони та їхні студенти могли захищати свої свободи відповідно до федерального закону та Конституції “.

У клопотанні ADF про втручання проти позову REAP описується, як позов Хантера просить суд визнати неконституційним давнє релігійне звільнення, яке релігійні установи отримують згідно із законом про дискримінацію в Розділі IX.

Департамент освіти визнає релігійні винятки, такі як дотримання школою біблійних визначень статі, антропології, шлюбу та сексуальної моралі, як це захищено у Розділі IX та вимагається Конституцією та Законом про відновлення свободи релігій.

Юридична справа, подана проти Міністерства освіти від імені нинішніх та колишніх студентів коледжів, стверджує, що навколишнє середовище в певних релігійних школах є “токсичним” для студентів ЛГБТ, змушуючи їх жити в “гетто”.  

Позивачі за позовом REAM відвідували або відвідують такі школи, як Університет Боба Джонса, Університет Свободи, Університет Бейлора, Університет Седарвіля та Університет Бригама Янга.

Елізабет Хантер, одна з позивачів та тезка справи, є колишньою студенткою університету Боба Джонса в Грінвілі, штат Південна Кароліна.

******

У перший день свого перебування на посаді президент Байден підписав розпорядження щодо запобігання та боротьби з дискримінацією за ознакою гендерної ідентичності або сексуальної орієнтації.

Адміністрація Байдена також прагне перевизначити Розділ IX таким чином, що це загрожуватиме свободі віросповідання, стверджує ADF.

“Орієнтація на релігійні школи завдає шкоди студентам та сім’ям, які бажають продовжувати свою освіту в місцях, які поділяють їхню віру та цінності”, – зазначив у заяві старший радник ADF Райан Такер. “Цим школам слід дозволити захищати давно визнані свободи та їхніх учнів згідно з федеральним законом та Першою поправкою”.

Джерело: rodyna.org.ua