Чилі: законопроект про санкціонування евтаназії затверджений парламентом

Нижня палата парламенту Чилі у вівторок 20 квітня схвалила законопроект, що дозволяє евтаназію, закон має бути переданий Сенату. Це дуже чутлива тема в Латинській Америці, яка в переважній більшості сповідує католицизм.

Внесений до парламенту сім років тому лівоцентристськими опозиційними депутатами, законопроект дасть “право” невиліковно хворим пацієнтам вирішувати, яким чином вони хочуть закінчити своє життя, чи то за допомогою паліативної допомоги чи евтаназії. На це “право” можуть розраховувати лише люди віком від 18 років, які страждають на “невиліковну, незворотню та прогресуючу хворобу без надії на лікувальні заходи та з обмеженим терміном життя”, – одностайно вказується у прийнятому законопроекті. Пацієнт повинен бути свідомим, щоб вимагати евтаназії або заздалегідь залишити заповіт, в якому чітко вказано його бажання.

Серед країн Латинської Америки Колумбія є єдиною країною, яка дозволила евтаназію з 1997 року. У Мексиці пацієнт або член його сім’ї може попросити не продовжувати життя штучним шляхом, тоді як Уругвайський конгрес вивчає законопроект про евтаназію. У лютому перуанський суд своїм єдиним рішенням наказав уряду поважати бажання жінки з поліомієлітом дозволити їй померти.

Джерело: rodyna.org.ua