Як Церква у Франції євангелізує мусульман

У Франції розробляються подальші пастирські ініціативи, спрямовані на проголошення Євангелія мусульманам. Проект євангелізації, започаткований в громаді Еммануїла, реалізується в парафіях. За даними французької Служби катехизи та катехуменату, цього року 7 відсотків хрещених дорослих були мусульманами.

Ще кілька років тому у Франції не велися розмови про євангелізацію мусульман, і в церковних структурах з цього приводу існував справжній пастирський розрив. Члени громади Еммануїл почали змінювати цю ситуацію, готуючи спеціальні курси формації, де вивчали принципи ісламу та як проповідувати Євангеліє мусульманам, поважаючи культуру їхнього походження та долаючи елемент страху, пов’язаного, серед іншого, з ототожненням послідовників ісламу з тероризмом. Також було звернено увагу на аспект покарання за зміну релігії, невідомий у християнстві, який в ісламі часто асоціюється з розривом сімейних відносин та відчуженням від суспільства. Тому почали створюватися спеціальні спільноти для навернених, які покликані дати підтримку неофітам у повсякденному житті та допомогти у побудові нового середовища віри.

Подібні ініціативи здійснювались також іншими громадами та рухами, саме тому з часом була створена спеціальна платформа Mission Ismérie, де можна поділитися досвідом та труднощами, пов’язаними з євангелізацією людей ісламського походження. Під час курсів християни вчаться вести шанобливий діалог, дізнаються якою мовою користуватися, якими є відмінності в розумінні Ісуса та Марії в ісламі та християнстві, а також практикують відповідати на найпоширеніші запитання людей, зацікавлених у Церкві, щодо таємниці втілення, милосердя і прощення гріхів.

“Ми не можемо виключити мусульман з євангелізації. Вони теж мають право почути послання про спасіння”, – каже 34-річна Надя Піккаррета. Вона навернена з ісламу, яка зараз викладає катехизацію у французьких школах: “Нам потрібно розбудити охрещених у Франції, тому що в цій країні так багато людей, які все ще чекають, щоб дізнатися правду про Ісуса”, – наголошує Піккаррета. Вона зазначає, що Марія може бути мостом, який веде мусульман до Церкви. Вона також застерігає від критики пророка Мухаммеда під час євангелізації та посилання на соціально-політичні проблеми в ісламі.

У багатьох французьких єпархіях існують спеціальні місії для прийому мусульман, які готуються до хрещення або вже прийняли християнство. Паризький архієпископ Мішель Опеті доручив о. Рамзі Сааде, який багато років працював у Лівані та інших арабських країнах. Так було створено проект «Ананія», метою якого є підтримка парафії у зверненні до мусульман, а також формування та створення середовища підтримки та зростання для навернених. За підрахунками, близько 1/10 французького населення зараз є мусульманами.

Джерело: Vatican news