Індонезія: Архиєпископ уникнув двох нападів ісламістів

Перша спроба замаху сталася 1 січня, в день, коли 72-річний Архиєпископ Петрус Канісій Мандагі прибув до Мерауке в провінції Папуа, щоб розпочати своє служіння в місцевій Архиєпархії.

До його резиденції прийшов чоловік, який хотів побачитися з єрархом під приводом пошуку будинку в оренду. У його сумці була бомба, яку збирався підірвати. Його прийняв секретар Архиєпархії о. Джон Кандам. Коли чоловік із розмови з ним зрозумів, що Архиєпископа немає вдома, то відмовився від свого плану.

Друга спроба вбивства – підірвати бомбу в соборі під час недільної Літургії 30 травня. Однак і цього разу Архиєпископ Мандагі не був присутній, оскільки вирушив до однієї з парафій, щоб уділити таїнство миропомазання, і замах на його життя не відбувся.

Поліція заарештувала 11 потенційних нападників, пов'язаних з терористичним угрупуванням «Jamaah Ansharut Daulah» (JAD), яке напало на катедру у Макасарі на острові Сулавесі у Вербну неділю. Тоді постраждали 14 осіб: 5 віруючих, які виходили з храму, та 9 перехожих. Злочинці, які приїхали на мотоциклі, намагалися проникнути до собору, де щойно закінчилася Літургія, але охорона не впустила їх, тому підірвали бомбу перед брамою храму.

В Індонезії, яка є найбільшою мусульманською країною у світі, християнські церкви часто стають об'єктом нападів ісламських екстремістів. У травні 2018 р. 13 осіб загинули внаслідок нападів на три церкви на острові Ява, які скоїла Ісламська держава.

Джерело: catholicnews.org.ua