Черговий напад військових на католицький храм в М’янмі

У М’янмі (Бірмі) військові увірвалися в католицький храм, заарештували священиків і обшукали, повідомляє fides.

Військові вигнали з храму шістьох католицьких священиків і одного мирянина в селі Чан Тар на території Мандалайского архієпископства  700 км на північ від Янгона. Інформацію підтвердив у своєму інтерв’ю для Agenzia Fides отець Домінік Джіо Ду (Dominic Jyo Du), генеральний вікарій Мандалайского архієпископства. В ніч з 12 на 13 червня бірманські солдати провели облаву на комплекс храму Успіння і будинок духовенства, заарештували парафіяльного священика та інших пастирів, які перебували разом з ним, після чого піддали приміщення ретельному і безцеремонного обшуку.

Пізніше з’явилася інформація, що облава пройшла за доносом про те, що деякі інакодумці депутати «Національної ліги за демократію» ховаються в місцевих католицьких церквах і буддистських монастирях. Під час цієї нічної блискавичної облави, військові вибили і знесли ворота комплексу католицької церкви Успіння Пресвятої Богородиці, збудованого 200 років тому французькими місіонерами з «Іноземних місій Парижа» (Paris Foreign Missions, MEP). Нічний наліт військових на ревучих вантажівках і бронетранспортерах був настільки страшним, що багато жителів села, в тому числі люди похилого віку, жінки, діти, немічні та хворі, кинулися рятуватися в довколишні ліси, і зважилися повернутися в свої будинки тільки на наступний день після закінчення військової операції .

За словами отця Домініка Джіо Ду, заарештованих звільнили лише 13 червня близько 13:30. «Вся ця процедура арешту і обшуку стала для наших духовних братів жахливим випробуванням і приниженням, – каже отець Джіо Ду. – Парафіяльному священику веліли зняти його священицькі шати для обшуку, проте він мужньо відмовився, заявивши, що нехай його вбивають, але він не стане цього робити. Він проявив велику хоробрість. Військові змушені були відступити з поваги до його мужності».

Перший французький католицький місіонер-священик отець Джозеф Фо (Joseph Pho)  прибув в це село в 1902 році, і в селі донині працює клініка, відкрита францисканськими монахинями ще в 1919 році. Католицька духовна допомога і благодійність високо цінується населенням.

У нинішній кризовій ситуації за доносами заарештовують тисячі людей з усіх верств суспільства, кидають їх у в’язниці і тримають в ув’язненні, спираючись «на неправдиву інформацію, що надходить від інформаторів, близьких до військових». 

У Мандалаї тривають сутички між народними силами самооборони, бірманською поліцією та армійськими підрозділами. Військові проводять нічні облави і обшуки в приватних і громадських будівлях, в школах і культових спорудах – в тому числі в церквах, пагодах і монастирях. Сили опору відповідають нальотами на військові цілі і підрозділи.

Мандалай був давньою столицею Бірми до прибуття британських колонізаторів. Це місто славиться численними буддистськими храмами з їхньою древньою містичною символікою.

Джерело: rodyna.org.ua