Мученики з Уганди є живим прикладом віри для молоді

Угандійські католики дуже серйозно сприймають свою віру. Це проявляється як в участі в релігійному житті, так і в довірі до Бога, якому вони доручають своє часто складне та бідне життя, – каже с. Патриція Піва зі Згромадження сестер цистерціанок від милосердя. Вона додає, що ця надзвичайно сильна віра католиків у цій країні походить від свідчень угандійських мучеників, які залишаються живим прикладом, особливо для молодих поколінь.

Угандійські мученики – це група з 22 молодих католиків, яких сьогодні згадують у Літургії Церкви, та 23 англіканців. Їх жорстоко вбили в 1885-87 рр. під час переслідувань короля Мвангі II, оскільки вони відмовились відректися від своєї віри і брати участь у гомосексуальних практиках монарха.

Як нагадує с. Піва, мученики з Уганди є покровителями африканської молоді, а їхній приклад є особливо промовистим для нових поколінь.

«В Уганді, особливо серед молоді, принаймні в тих місцях, де маємо монастирі, є дуже сильна відданість цим мученикам. Перш за все, їх сприймають як справжні взірці віри. Це відбувається в країні, де віру треба поєднувати зі складними вимогами повсякденного життя та боротьбою за виживання. Це віра, яка живе в контексті великих страждань і труднощів. І в такому контексті приклад мучеників справді є потужною підтримкою для угандійських католиків і допомагає їм стикатися з бідами, покладатися не лише на власні сили та вміння, але перш за все на віру в Христа. Жителі Уганди відчувають сильну прихильність до цих мучеників, оскільки вони належать до першого покоління християн у цій країні.

Усвідомлення цього зв’язку тут дуже живе. Про їхню мученицьку смерть згадують з різних нагод. Санктуарій мучеників у Намугонго відвідують багато віруючих. Паломництво до цього місця часто пов’язане зі значними труднощами, багато паломників приходять туди пішки. Люди з великою вірою прибувають до цього місця, де є могили цих угандійських мучеників».

Джерело: catholicnews.org.ua