Ірак: вийшла книжка, що ображає християнство. Кардинал протестує…

В Ірбілі — столиці курдського регіону Іраку — вийшла друком книжка на тему Нового Завіту, що викликала критику християн.

«Це достойне жалю, що час від часу хтось, кому бракує наукового методу, публікує статтю, книжку або заяву, однозначно ображаючи християнську релігію та її символи», — написав халдейський патріарх кардинал Луїс Сако. Німецька агенція KNA 17 червня 2021р. оприлюднила його відгук.

Автор книжки, Рібер Мохаммед Халіль, не є експертом у галузі богослов’я ані не має глибоких знань із біблійних наук, зазначив патріарх Сако, який сам має два докторати: з теології Отців Церкви та історії стародавнього Іраку, а також є магістром ісламського права. На думку патріарха, створюється враження, що своїм твором автор мав на меті саме образити християнську релігію.

Предстоятель католиків халдейського обряду звернувся до міністерства з питань релігій та ісламу з проханням перешкодити публікації такого роду «безглуздих» видань, які шкодять суспільній єдності Іраку. Він підкреслив, що кожний мешканець країни знає, «яке значення має розвиток мирного співіснування та пошана приватної сфери кожної релігії».

Кардинал Сако підкреслив, що Євангелія, про які пише Халіль, існували вже за 600 років до того, як з’явився іслам, і християни вважають їх святою книгою божественного походження. Коран кілька разів згадує Євангелія і трактує їх, разом із Торою і Псалмами, як святу книгу. Крім того, доконечним є «розрізнення між святим текстом, який має Божий імунітет, і інтерпретацією, яка є відносним людським судженням і зазнає помилок», — написав кардинал.

Іракський християнський портал Ankawa також розкритикував книжку як тяжку образу християнства. Автор ставить під сумнів Євангелія і намагається позбавити їх сенсу; також він «спростовує» хрест — що вже робилося кілка років тому, зазначено на порталі. Автор закликає представників Церкви перевірити бібліотеки — чи нема в них проблемних видань, які загрожують мирному співіснуванню в регіоні.

Джерело: credo.pro