Протести на Кубі, серед жертв священники та миряни

Найбільші за 30 років соціальні протести відбулися на Кубі. Вони спричинені драматичним економічним становищем жителів острова. Люди вийшли на вулиці, вимагаючи продовольчої допомоги та необхідних ліків, а також для боротьби з коронавірусом.

Соціальна мобілізація відбулася завдяки соціальним медіа, отже влада швидко почала відключати доступ кубинців до Інтернету. В Інтернеті з’явились такі гасла: «Досить диктатури», «Ми не боїмося», «Вимагаємо вакцин» та фотографії поліціянтів, які били та арештовували демонстрантів. Протестують переважно молоді люди, серед яких і католики, що належать до різних церковних та допоміжних об'єднань. У Гавані влада відповіла репресіями та хвилею арештів.

Подібно є й в інших містах. У Камагуеї в порушенні громадського порядку звинуватили о. Роналду Монтеса де Оку, якого ув’язнили і звільнили за 24 години. Він наголошує, що демонстрації проходять мирно і що їхні учасники вимагають лише поліпшення драматичних умов життя на Кубі. Вони також закликають владу рішуче боротися з пандемією коронавірусу, яка сильно вражає острів.

Церковні джерела повідомляють, що серед затриманих є священники та семінаристи, а також представники католицьких організацій та католицькі журналісти.

«Демонстрації мирні, але влада реагує на них непропорційно сильними репресіями», – каже о. Роналду Монтес де Ока. Він розповів, що на світанку поліція вторглася в будинок 26-річного семінариста Рафаеля Круса Дебори і заарештувала його.

Кубинський священник наголошує, що президент скерував своїх людей на вулиці, щоб заспокоїти протести. Він зазначає, що їхні учасники вимагають лише прискорення кампанії вакцинації та забезпечення кубинців гідними умовами життя та харчування після того, як останнім часом ціни на них зростали неодноразово.

Джерело: catholicnews.org.ua