Пакистан: зловживання законом про богохульство

За даними Центру Соціальної Справедливості, у 2020 році різко зросло зловживання законом про богохульство у Пакистані. Папська Асоціація “Допомога Церкві в потребі” вважає, що його скасування є надзвичайно актуальним і нагальним питанням.

Минулого року суперечливі статті Пакистанського Кримінального Кодексу, що передбачають довічне ув'язнення або смертну кару за злочини проти пророка Мухаммеда, Ісламу чи Корану, застосовувались набагато частіше. За даними Центру Соціальної Справедливості, з 1987 року до грудня минулого року відповідно до цього закону було висунуто обвинувачення щонайменше 1 855 особам, при чому 200 саме у 2020 роц. Це найбільша зафіксована кількість із часу набрання чинності законом у 1986 році. 75 відсотків із них становили мусульмани (70% шиїтів і 5% сунітів), 20% – члени спільноти Ахмадія (єретична мусульманська секта), 3,5% – християни та 1% – індуїсти.

Пакистанська провінція з найвищим рівнем зловживань (76%) – Пенджаб, за нею Сінд (19%). У грудні 2020 року у в’язницях Пенджаба перебували 337 в'язнів (які очікували остаточного вироку та засуджених), 60 із яких у самому Лахорі. За звинуваченнями у богохульстві було вбито щонайменше 78 людей, у тому числі 42 мусульман, 23 християн, 9 ахмадійців, 2 індусів та 2 осіб, чия релігійна ідентичність не встановлена.

“Звинувачення у богохульстві висуваються як проти мусульман, так і проти представників релігійних меншин, але коли підозрюваний злочинець не є послідовником ісламу, ці звинувачення часто призводять до лінчування, нападів натовпу на цілі квартали та вбивств.

Кількість представників меншин, звинувачених у богохульстві, також дуже непропорційна їх частці із усього населення”, – сказав Алессандро Монтедуро, директор італійського відділення Асоціації "Допомога Церкві в потребі", коментуючи дані, які, на його думку, підтверджують необхідність скасувати закон. Упродовж багатьох років цей закон оскаржується меншинами та правозахисними організаціями в Пакистані через його дискримінаційний характер та зловживання.

Джерело: catholicnews.org.ua