Куба: учасників антиурядових протестів утримують за ґратами без суду

Рада директорів Конференції богопосвячених чоловіків та жінок на Кубі заявила про жорстокі утиски людей, затриманих за участь у масових протестах проти комуністичного уряду 11-12 липня.

Після того як президент Куби Міґель Діас-Канель закликав силовиків та «всіх революціонерів та комуністів країни» до придушення протестів, островом прокотилася хвиля насильства та арештів. За підрахунками незалежних правозахисних організацій, кількість затриманих протестувальників сягає близько 700-1000 осіб. Як повідомляє Catholic News Agency, члени Конференції заявили, що «деякі затримані, які перебувають під слідством, досі чекають суду, а інших карають дуже суворими санкціями».

Члени Конференції пропонують ув’язненим юридичну та духовну допомогу, а також займаються психологічною підтримкою їхніх родин. Вони закликали негайно «розглянути справи осіб, які скористалися своїм правом на мирні демонстрації, гарантованим статтею 56 Конституції Куби». Конференція також вимагає від уряду «дотримуватись законодавства, правил належного судочинства, а також враховувати вік та соціальний статус затриманих людей». Раніше отець Едуардо Ллоренс SJ, адвокат за фахом, розповів, що учасники протестів страждають від судового свавілля — вони стають фігурантами судових справ, які розглядаються за скороченою процедурою, що позбавляє їх права на захист.

Конференція богопосвячених чоловіків та жінок також підкреслила, що «у випадках, коли наявність злочинів доведена, слід не застосовувати максимальний вирок, а накладати інші покарання, крім ув’язнення, якщо це дозволяє Кримінальний Кодекс».

Раніше частина кубинських дисидентів розкритикувала Ватикан за його позицію щодо протестів на Кубі і закликала до активнішої підтримки жертв репресій.

Джерело: credo.pro