Переслідування, арешти, тортури: як живуть християни Північної Кореї?

Чоловік, який протягом двох місяців перебував в ув’язненні у Північній Кореї, розповів про характерну особливість поведінки деяких ув’язнених, які називали себе християнами.

«Вони молилися у кутку камери, який був прихований від камери відеоспостереження. Якщо працівники виправних установ не помічали їхніх молитов, вони уникали побиття, але коли їх ловили на гарячому, їх били — каже колишній в’язень. — Одного разу, коли їх застали за молитвою, їх били щоранку після цього 20 днів поспіль».

Це одна з багатьох розповідей про релігійну практику та переслідування християн у Північній Кореї, задокументованих у новій доповіді, яку оприлюднили 27 жовтня. Звіт організації Korea Future — це результат інтерв’ю з північнокорейськими втікачами, проведених з листопада 2019 по серпень 2021 рр. У ньому представлені відомості про арешти та катування північнокорейських християн протягом останнього десятиліття.

Korea Future виявила кілька випадків, коли людей заарештовували тільки за те, що у них було Святе Письмо. В одному випадку молоду жінку «били дерев’яною палицею, поки начальник не втрутився, почувши крики жертви», коли вона перебувала під вартою у Центральному командуванні Департаменту державної безпеки КНДР. Іншу жертву, 50-річну жінку, яка належала до підпільної церкви, побили під час ув’язнення так жорстоко, що згодом вона померла від отриманих травм.

Північну Корею довгий час визнавали найгіршою в світі країною за показником переслідувань християн, але через її ізольованість важко отримати конкретні дані про існування підпільної християнської практики. У звіті Korea Future зафіксовані 167 серйозних порушень прав людини проти 91 християнина у період із 1997 по 2019 рік. Мова йде, зокрема, про 34 людей, затриманих за зберігання релігійних предметів, 23 — за те, що вони займалися релігійною діяльністю у Китаї, і 21 — за релігійну практику на території самої Північної Кореї.

«Якщо було встановлено, що ув’язнені пов’язані з християнством, їхні злочини кваліфікували як “політичні”, тому їх переводили з центрів ув’язнення міського або повітового рівня до в’язниць провінційного або національного рівня, або ж до концентраційних таборів, якими керує Департамент державної безпеки» — сказано у звіті.

Дослідники виявили, що кілька північнокорейських утікачів вперше зустрілися з християнством у Китаї. Так було з Кімом Ґап-чі , якого заарештували разом із християнським пастором. Китай депортував Кіма до Північної Кореї, де протягом п’яти місяців він перебував під арештом і зазнавав катувань, а також нелюдського і жорстокого поводження, яке принижує людську гідність.

Зрештою Кіма засудили до трьох років у таборі перевиховання Чонгорі. Після звільнення Кім таємно проповідував Євангеліє у Північній Кореї до 2017 року, аж доки не втік із країни, дізнавшись, що людина, якій він проповідував, була інформатором Департаменту державної безпеки.

У доповіді з прав людини китайський уряд звинуватили в порушенні принципу невисилання, який забороняє депортацію особи, якщо є підстави вважати, що після повернення додому їй загрожує небезпека. Дослідники також задокументували випадки, коли китайські державні службовці ставили у документах затриманих у Китаї громадян Північної Кореї штамп, який свідчив про їхній зв’язок із християнством, перш ніж депортувати їх. Загалом у звіті зафіксовані 456 випадків порушень прав людини проти прихильників традиційного корейського шаманізму та християн у період з 1987 по 2019 рр. Він містить свідчення християн, затриманих у Північній Кореї, а також свідчення очевидців та тюремних наглядачів.

«У 28 випадках ми задокументували катування та жорстоке, нелюдське поводження, яке принижує людську гідність з боку агентів Департаменту державної безпеки стосовно християн — йдеться у повідомленні. — Докази свідчать, що жертв били різними предметами, кулаками і ногами, змушували вживати брудну їжу, піддавали тортурам та позбавляли сну, примушували стрибати і присідати. До жорстокого та нелюдського поводження також відносяться погані умови утримання, такі як переповнені камери, що завдавало людям подальшої шкоди».

Північна Корея має один із найгірших світових показників щодо порушення прав людини. У 2014 році ООН провела розслідування, результатом якого став 372-сторінковий звіт, у якому були задокументовані злочини проти людяності: страти, позбавлення волі, тортури, ув’язнення, примусові аборти і тривале голодування.

Під час візиту до Ватикану президента Південної Кореї Мун Чже Іна 29 жовтня Папа Франциск отримав запрошення відвідати Північну Корею. У липні голова Національної розвідки Південної Кореї сказав, що разом із лідерами Церкви працював над тим, щоб зробити можливим візит Папи до Північної Кореї, хоча південнокорейський архієпископ сказав, що для цього насправді потрібно зробити ще багато кроків. За словами Пака Кьонг-мі, речника президента Південної Кореї, Папа відповів, що готовий приїхати, якщо отримає офіційне запрошення від Північної Кореї. Президент Мун також подарував Папі Франциску хрест, зроблений із колючого дроту демілітаризованої зони, яка розділяє Північну та Південну Кореї.  Згідно з даними Pew Research Center, кількість християн у Південній Кореї, на відміну від Північної, швидко зросла протягом останніх десятиліть. Зокрема, за останні 20 років католицьке населення країни збільшилося майже на 50%.

Джерело: credo.pro