За 10 років в Україні половина релігійних громад будуть протестантськими, – з міжнародної конференції у Львові

В Україні зростає відсоток протестантських релігійних громад. На сьогодні їх налічується 8428 –25,2%. Більше як 3 тисячі з них – баптистські громади, 2,5 тис. – п’ятидесятників, більше тисячі – адвентистів сьомого дня і ще 1032 – свідків Єгови. Найближчими роками найбільше зростатиме число громад п’ятидесятників і єговістів. Про це 13 травня під час XVIII Міжнародної конференції «Історія релігії в Україні» заявив заступник директора Інституту філософії НАН України ім. Сковороди, доктор філософських наук Анатолій Колодний, повідомляє інформагентство «ZIK».

За його словами, ці цифри не відображають повної релігійної мережі в Україні, адже в нас не є обов’язковою реєстрація релігійних громад. Що ж до статистики Держкомнацрелігій, то в Україні є більш як 120 конфесій і 33 тис. 841 релігійних громад. Також 421 монастир, 192 духовні навчальні заклади, 12 тис. 700 недільних шкіл, 29,5 тис. священиків.

Найчисельнішою є православна громада –17 174 (50,75%), проте щодо її перспективи, каже А. Колодний, невідомо чого очікувати від православ’я.

«УГКЦ має 3685 громад по Україні, проте УГКЦ й далі залишається «галичанським феноменом». Найбільшою проблемою Греко-Католицької Церкви є те, що вона не керується артикулами Берестейської унії, через це і трапляються випадки підпільного висвячення на єпископів тощо», – вважає А. Колодний.

У римо-католиків в Україні – 901 громада. Зростає чисельність мусульманських громад – 1138, проте майже всі вони розміщені в Криму – 959. «Їх кількість постійно зростає, лише на 500 за останні 2 роки, здебільшого це через поширення вахабізму», – зазначив науковець. Також в Україні 48 громад буддистів, 34 – мормонів та ін.

За словами А. Колодного, там, де традиційна Церква є активною, нові релігійні течії розвиваються слабко. Така ситуація є в Галичині, де нові релігійні течії складають лише 1,2% від загальної кількості релігійних громад. На Львівщині це - 0,9%, а на Тернопільщині взагалі лише 11 громад із понад 1 700". Про це Анатолій Колодний розповів під час круглого столу "Особливості державно-церковних відносин в Україні: стан, перспективи розвитку і шляхи удосконалення", що відбувається у рамках XVIII Міжнародної конференції "Історія релігії в Україні".

Джерело: www.risu.org.ua/ukr/news/article;22134/