У Північній Ірландії мають намір заборонити антиабортні акції біля абортаріїв

Мирні спроби достукатися до жінок, які думають про аборт, знаходяться під загрозою, якщо пропонований «драконівський» законопроект в Північній Ірландії буде ухвалено, попереджають прихильники життя, закликаючи стурбованих громадян відреагувати на період громадського обговорення, який закінчується в п’ятницю, 12 листопада.

«Мета законопроекту полягає в тому, щоб криміналізувати будь-яку діяльність, яка підтримує життя навколо центрів абортів у Північній Ірландії», – заперечила 9 листопада група Pro-Life Precious Life.

Громадський коментар, офіційно відомий, як Заклик до доказів, не був оприлюднений Комітетом з питань охорони здоров’я Асамблеї Північної Ірландії, і багато прихильників життя не чули про консультації, заявила група.

Законопроект про послуги з переривання вагітності (зони безпечного доступу) вимагає створення «буферних зон» навколо клінік для абортів. Протести в цих зонах не допускаються. Ця пропозиція пройшла перший законодавчий етап в Асамблеї Північної Ірландії. У разі ухвалення закон заборонить спроби вплинути на жінок, які прагнуть зробити аборт, або на працівників клінік для абортів.

«Ці «зони абортів» позбавлять вразливих жінок альтернативи аборту», ​​– йдеться в повідомленні Precious Life. «Про-лайф-групи мають докази того, що багато жінок пропонували допомогу та підтримку за межами абортивних центрів, які вирішили залишити своїх дітей».

Законопроект є драконівським, репресивним і абсолютно дискримінаційним, оскільки він спрямований лише на людей, які є прихильниками життя, і криміналізує їх», – продовжила група. «Просто тримання плакату; розповсюдження інформаційних листівок; розмова з жінкою, щоб запропонувати їй свою допомогу, або навіть молитва біля центру абортів буде «…каратися штрафом…» до 2500 фунтів стерлінгів (близько 3400 доларів).»

Пацієнтки та працівники клінік для абортів визначені в законопроекті, як «захищені особи». Злочинами, передбаченими законопроектом, будуть «вплив на захищену особу, прямо чи опосередковано», «запобігання або перешкоджання доступу захищеної особи» та «завдання переслідувань, тривоги чи страждання захищеній особі».

“Пролайф заходи проходять мирно, і поліція вже має відповідні повноваження для боротьби з будь-якою ймовірною діяльністю, яка суперечить закону”, — сказала представниця Precious Life. Законопроект порушить свободу зібрань і вираження поглядів, «основні права людини» відповідно до Закону про права людини 1998 року.

В Англії є дві подібні «зони безпеки», введені місцевими радами, а не законодавчими органами вищого рівня. Там, за словами Precious Life, витрати платників податків зросли через судове оскарження вироків. Ці орієнтовні витрати становлять від 150 000 до 250 000 фунтів стерлінгів. У законопроекті зазначено, що більшість подібних юридичних витрат буде оплачуватися Міністерством охорони здоров’я Північної Ірландії.

«Служба охорони здоров’я Північної Ірландії переживає кризу через брак фінансування. Гроші платників податків можна було б краще витрачати на лікування людей, які перебувають у 10-річному списку очікування на лікування, а не додавати більше фінансового тягаря для служби охорони здоров’я, безглуздо намагаючись створити та запровадити «зони абортів».

У вересні 2018 року тодішній міністр внутрішніх справ Великобританії відхилив пропозиції щодо створення буферних зон навколо клінік для абортів в Англії та Уельсі, коли виявив, що більшість протестів проти абортів є мирними та пасивними.

Джерело: rodyna.org.ua