У Європі зареєстровано біля 1000 злочинів на ґрунті ненависті проти християн у 2020 році

16 листопада, у Міжнародний день толерантності, Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) Організації з безпеки й співробітництва в Європі (ОБСЄ) оприлюднило свій звіт про злочини на ґрунті ненависті 2020 року.

БДІПЛ збирає дані від держав, урядової статистики, громадянського суспільства, міжнародних організацій та місій УВКБ ООН та ОБСЄ.

База даних організації про злочини на ґрунті ненависті є «найбільшою у своєму роді в усьому світі». Вона оновлюється щороку, а також містить дані щодо законодавства про злочини на ґрунті ненависті, судове переслідування та винесення покарань, а також найкращі методи ресурси та інструменти для підтримки жертв».

Що таке злочин на ґрунті ненависті?

Згідно з БДІПЛ, «злочини на ґрунті ненависті – це злочинні дії, мотивовані упередженістю чи упередженням щодо певних груп людей. Вони містять два елементи: кримінальне правопорушення та мотивацію упередженості».

«Злочин на ґрунті ненависті мав місце, коли зловмисник навмисно націлився на особу чи майно через одну чи декілька ознак особистості, або висловив ворожість до цих рис ідентичності під час злочину», – додають вони.

У звіті розглядалися різні категорії злочинів на ґрунті ненависті: расистські та ксенофобські злочини на ґрунті ненависті, злочини на ґрунті ненависті проти ромів, антисемітські злочини на ґрунті ненависті, антимусульманські злочини на ґрунті ненависті, антихристиянські злочини, інші злочини на ґрунті релігії чи переконань, гендер − злочини на ґрунті ненависті, злочини на ґрунті ненависті проти ЛГБТ, злочини на ґрунті ненависті щодо інвалідності.

Злочин на ґрунті ненависті проти християн

Європейський орган пояснює, що на злочини на ґрунті ненависті проти християн «впливає низка факторів, у тому числі статус меншини чи більшості на певній території, рівень визнання певних релігійних груп у конкретній країні, або політична та зосередженість на них групи в певний момент».

 «Звіти БДІПЛ про злочини на ґрунті ненависті включають повідомлення про фізичні напади та вбивства. Графіті та акти вандалізму в відношенні місць відправлення культу осквернення кладовищ і підпалів атак проти церков є одними з найбільш поширених видів злочинів на ґрунті упередження проти християн», підкреслюється в доповіді.

Наприклад, у Франції значно зросла кількість підпалів церков, а в Шотландії проблема настільки велика, що церква тепер отримує фінансову підтримку від фонду злочинів на ґрунті ненависті, щоб покращити свої заходи безпеки.

На додаток до даних, починаючи з 2004 року, «рішення та декларації Ради міністрів ОБСЄ містили конкретні зобов’язання та посилання на важливість боротьби з упередженнями, нетерпимістю та дискримінацією щодо християн», – стверджує БДІПЛ.

980 злочинів у 2020 році

У 2020 році БДІПЛ отримало загалом 7181 справу про злочини на ґрунті ненависті проти різних груп та окремих осіб. 4008 з них були описовими справами, а решта – даними поліції з окремих країн-членів.

З цих 4008 описових справ 980 є злочинами на ґрунті ненависті проти християн, що майже на 25%, більше, ніж проти будь-якої іншої релігійної групи. Кількість інцидентів минулого року з кількістю цього року збільшилася майже на 70%.

Однак група моніторингу релігійної свободи на континенті, Обсерваторія нетерпимості та дискримінації християн в Європі (OIDAC), наголошує, що «лише 11 країн повідомляють дані про злочини на ґрунті ненависті проти християн […], а також зі 136 організацій громадянського суспільства що надавало описові дані, лише 8 організацій постійно повідомляли про інциденти проти християн, так що це, очевидно, значно спотворює статистику».

«Обидва ці висновки ставлять реальність ситуації в іншу перспективу, що вказує на те, що фактична кількість злочинів на ґрунті ненависті проти християн, ймовірно, набагато вище», – додають вони.

Джерело: slovoproslovo.info