В Швейцарії легалізували капсулу смерті

Пристрій Exit International дозволяє здійснити суїцид без «стресу та страждань» за будь-яких природних обставин. Таким чином реалізується бачення науково-фантастичного фільму Soylent Green, 1973, в якому компанії, що займаються евтаназією, вбивали пацієнтів у розкішних умовах.

Виробники капсули Sarco стверджують, що пройшли всі законодавчі етапи і незабаром зроблять свій продукт доступним для широкої аудиторії. Капсула доставляється в будь-яке вибране «пацієнтом» місце, де він проживає, як стверджують автори проекту, без стресових і безболісних умов. Це можуть бути гори, луг, ліс або будь-який інший відкритий простір.

Використовувана технологія дозволяє активувати смертельну речовину зсередини, а у випадку людей, які страждають від паралічу, – навіть морганням ока. Вивільнений оксид азоту знижує рівень кисню, викликаючи непритомність і смерть. Тіло замкнене в біологічно розкладній частині капсули, яка виконує роль труни. Усі частини пристрою можна роздрукувати за допомогою 3D-принтера, що дає можливість пришвидшення виробництва та розповсюдження смертоносної машини.

За проектом стоїть доктор Філіп Нічке, відомий як «Доктор Смерть». Засновник Exit International багато років займається темою суїциду з допомогою. Рекламні кампанії з легалізації евтаназії проводили, в тому числі, в Австралії, Великобританії та Новій Зеландії. Він описує суїцид із допомогою таких слів, як «гідність, достоїнство, право» і вважає вибір моменту покинути цей світ основним правом людини. Він проти паліативної допомоги, яку вважає «неефективною», оскільки вона не захищає від суїцидальних думок. Він є автором кількох конструкцій пристроїв для особистої евтаназії та  поширював летальні речовини через Інтернет. 

Швейцарія займає друге місце (після Японії) за рівнем самогубств на 100 000 осіб. мешканців. Щороку таким чином гине близько 1300 швейцарців. Винахід «Доктора Смерть» — це, на його думку, найбільш гідний відхід із цього світу. Таким чином, проект Exit International нагадує практики, представлені у науково-фантастичному фільмі Soylent Green 1973 року, в якому були потужні компанії з евтаназії заохочували їх користуватися своїми «послугами», роблячи останні моменти життя максимально привабливими. Пацієнт обирає свою улюблену музику, картинку або фільм, що виводиться на екран, і навіть кольори кімнати.

Сучасні технології дозволяють знімати фільм жахів. Sarko є прикладом все більшої привабливості і навіть прославлення самогубства. І проблема сьогодні стосується не тільки літніх і хворих, а все частіше молодих і здорових.

Джерело: rodyna.org.ua