«ГНИЛІ ПЛОДИ ЕКУМЕНІЧНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ». АМЕРИКАНСЬКІ КАТОЛИКИ ВСЕ БІЛЬШЕ ВІДДАЛЯЮТЬСЯ ВІД ДОКТРИНИ ВІРИ

Чергове дослідження релігійної свідомості американських католиків показало нищівні результати. Виявилось, що не повних 16% з них вважають свою віру єдиною правдивою. Крім того, католики частіше від протестантів вважають, що до спасіння веде багато віровизнань, і що навіть воно є доступним для атеїстів. На думку публіциста Роберта Моррісона, це «гнилі плоди екуменічного експерименту», що триває від ІІ Ватиканського Собору.

Як показує опитування, охрещені в Католицькій Церкві респонденти вдвічі частіше, ніж протестанти, вважають, що віра не є необхідною для спасіння.

Опитування Pew Research Center проводили 20-26 вересня серед 6,5 тисяч дорослих американців. Відповідно до результатів, всього 16% католиків вважають свою релігію єдиною правдивою. 72% опитаних вважають, що спасіння можна осягнути у багатьох визнаннях. Більшість опитаних католиків переконані, що нехристиянські релігії також можуть гарантувати вічне життя.

На шпальтах «The Remnant» Роберт Моррісон наголошує на тому, що у такому випадку місіонерська і євангелізаційна практика втрачають свій сенс, якщо відкидається бачення Церкви як єдиної спільноти, що має засоби для спасіння. Якщо всі можуть осягнути вічне щастя, то навіщо стільки мучеників віддало життя, проголошуючи Христа? Він додає, що сучасні твердження про спасительний потенціал усіх визнань обурили б цілий сонм святих Церкви і їх неможливо узгодити з їхніми героїчними життєписами.

На думку Моррісона, в основі деградації свідомості віри і результатів опитування Pew Research Center лежить екуменічний підхід, що поширювався в Церкві від часів ІІ Ватиканського Собору. За його словами, в роках після ІІ Ватиканського Собору католики, яких піддавали атмосфері братерства релігій, могли б бути виправдані, однак в сучасні часи «ми дуже добре знаємо, що цей новий екуменізм погрузив світ у стан духовної та інтелектуальної темноти». Реакцією на такий розвиток «екуменічного експерименту», на його думку, має бути усвідомлення того, що він був помилкою від самого початку.

Джерело: catholicnews.org.ua