Рада Європи пропонує заходи щодо боротьби з порнографією

Парламентська Асамблея Ради Європи (PACE) нещодавно ухвалила резолюцію засновану на доповіді Комітету з питань рівності та недискримінації Франка Хайнріха про гендерні аспекти та наслідки порнографії для прав людини.

Постійний комітет PACE попереджає, що порнографія «часто породжує та увічнює стереотипи, передаючи образ жінок як підлеглих чоловікам та як об’єктів, а також тривіалізуючи насильство щодо жінок».

Саме тому вони закликають до того, щоб «всестороння сексуальна освіта в школах стала основним джерелом інформації про сексуальність для молодих людей, оскільки це запобігатиме поширенню ненадійної та потенційно шкідливої інформації з інших джерел, таких як порнографія».

«За оцінками, більше половини всього інтернет-трафіку пов’язано з порнографією та сексом, і значна частина населення переглядає порнографічні матеріали. Стверджується, що ця тенденція посилилася під час пандемій Ковід-19», − додається в документі.

Антипорнофільтри за замовчуванням на всіх пристроях

На думку Асамблеї, «порнографічний контент все частіше створюється в приватному порядку, особами, які не входять до складу спеціалізованих виробничих компаній, і поширюється в електронному вигляді». Тому Асамблея подала кілька рекомендацій щодо регулювання розповсюдження такого контенту.

У резолюції йдеться, що «антипорнофільтри повинні бути включені за замовчуванням на всіх нових комп’ютерах та портативних пристроях; інтернет-провайдери повинні дати клієнтам можливість чітко відмовитися від доступу до таких матеріалів; перевірка віку має бути обов’язковою за законом; порносайти повинні містити попередження про потенційну шкоду».

Крім того, вони вважають, що «порнографія має бути заборонена на робочому місці, а роботодавці зобов’язані встановлювати блокувальні фільтри».

Важливість обізнаності

PACE вказує, що молоді люди особливо схильні до цього ризику, тому «програми статевої освіти повинні визначати, ідентифікувати та пояснювати природу порнографії та вказувати на її наслідки для здоров’я, етику, права та гендерну рівність. Вони також повинні підкреслювати, що порнографія не може замінити надійні джерела інформації про сексуальність.

Для досягнення цієї мети вони закликають вжити заходів, що «сприяють проведенню досліджень та збору даних про порнографію», і вимагають «виділити на них достатнє фінансування з метою надання точної інформації викладацькому складу, соціальним працівникам, медичним працівникам та законодавцям, у тому числі про види та частоті використання порнографії.

Переслідування за поширення без згоди

У резолюції наголошується, що «згода всіх зображених осіб має бути суворо перевірена, а провайдери мають бути зобов’язані збирати особисті дані та контакти всіх, хто завантажує публічні порнографічні матеріали».

«Порнопомста, або не консенсуальне поширення електронною поштою, у телефонних повідомленнях, соціальних мережах або будь-якими іншими способами інтимних та сексуальних зображень з метою зганьбити та принизити зображених на них людей, викликає особливу тривогу та має ефективно переслідуватися», − йдеться у PACE.

Зважаючи на те, що «свобода слова є основою демократичного суспільства та правом, гарантованим Європейською конвенцією з прав людини», ці рекомендації щодо встановлення обмежень можливі, якщо «вони передбачені законом і необхідні, зокрема, в інтересах запобігання злочинам, захисту моралі та прав інших осіб», − йдеться у висновку резолюції Ради Європи.

Джерело: Слово про слово