Нікарагуа: президент конфіскував майно, подароване Церкві

Президент Нікарагуа Даніель Ортеґа конфіскував усе майно, яке Тайвань пожертвував для Католицької Церкви, і віддав його Китаю.

Ідеться про будинок, у якому ще три тижні тому розташовувалося посольство Тайваню в Манаґуа, і автомобілі, якими користувалися дипломати цієї азійської країни, пише Vatican News. Уряд у Тайпеї одразу ж відреагував на цей акт насильства, називаючи його безправним привласненням із боку влади Нікарагуа.

9 грудня 2021 р. президент Ортеґа розірвав усі відносини Нікарагуа з Тайванем, відмовляючись визнати його демократичною і незалежною державою. Він ствердив, що цей острів становить інтегральну частину Китаю. До цього моменту Нікарагуа було однією з 14 держав у світі, які визнавали Тайвань. До грона цих держав належить і Ватикан.

У ситуації ультиматуму, який велів усім тайванським дипломатам виїхати з Нікарагуа до 23 грудня 2021 р., Тайвань переказав своє майно архідієцезії Манаґуа. Повністю підконтрольна президентові Генеральна прокуратура заявила, що влада Нікарагуа не тільки визнала існування «нероздільного Китаю», але й ствердила, що з цього випливає невідкладна реєстрація всього майна, нерухомості та устаткування на користь визнаної держави — Китаю.

Дії, вчинені Даніелем Ортеґою, показують дві речі: передусім, його величезну неприязнь до Католицької Церкви, яка була єдиною організацією, що виступила на захист студентів, які у квітні 2018 року вийшли на вулиці у марші протесту проти панівного режиму. Окрім того, Церква відважно, хоч і безрезультатно, намагалася стати посередником у перемовинах про звільнення 150 політичних в’язнів. Придушуючи студентські протести, диктатура Ортеґи з використанням армії та парамілітарних груп убила щонайменше 328 чоловік.

Дії Ортеґи — це також чіткий сигнал для Ватикану і Католицької Церкви, що свідчить про відкриту війну, яку диктатор веде проти них. Це тягне за собою серйозні наслідки, якщо взяти до уваги той факт, що Церква це найавторитетніша інституція у справі посередництва при розв’язанні конфліктів, таких як той, що триває в Нікарагуа.

Джерело: credo.pro