Буркіна-Фасо: Церква закликає людей до єдності після державного перевороту

Після того як у Буркіна-Фасо стався державний переворот, Церква в цій країні закликає до національного примирення та єдності.

Силове захоплення влади в цій африканській державі засудив Генеральний секретар ООН Антоніо Гуттереш. Він також підтвердив повну участь ООН у захисті конституційного порядку та підтримку для народу Буркіна-Фасо у пошуках мирного розв’язання проблем країни, повідомляє Vatican News. Генсек ООН закликав до діалогу в державі, яка нині відзначається величезним браком національної безпеки.

Солдати, які в неділю збунтувалися в кількох військових таборах, належать до Патріотичного руху захисту і відбудови. Вони схопили президента Каборе, який керував країною від 2015 року і був обраний на другий термін у 2020-му, обіцяючи зробити боротьбу з джихадистами своїм пріоритетом, не виконавши обіцяного. Разом із ним під арешт потрапили також керівники парламенту й кілька міністрів. Бунти відбуваються у часи, коли в регіоні Сахелю ситуація щораз більше дестабілізована.

На думку отця Людовіка Тугумі з місійної спільноти в Уагадугу, нинішня ситуація показує зростання громадської свідомості: суспільство вже не погоджується на мовчання перед несправедливістю й насильством у країні. В розмові з Ватиканським радіо місіонер підкреслює, що Церква нині ще сильніше закликає до єдності й примирення

 — На сьогодні головний заклик це тривати в єдності, бо навіть коли є поділи всередині країни, то перед лицем нинішнього браку безпеки, викликаного тероризмом, саме він залишається спільним ворогом, — каже о. Людовік. — Тому ми закликаємо людей, у проповідях та всіма іншими можливими способами, щоб відсторонили те, що нас ділить, і разом боролися проти спільного ворога, яким зараз є брак миру. Цей брак миру завдає кривди всім. Ми не можемо далі тривати в такій ситуації. Тому заохочуємо людей подати одні одним руки, подолати поділи і об’єднатися. Коли панує мир, можна розв’язувати інші проблеми. Ми повинні трудитися над розв’язанням цієї складної ситуації. Треба наново відкрити нашу сутність, що випливає з приналежності до одного народу, який нині перебуває в небезпеці. Це послання, яким ми стараємося ділитися з усіма.  

Джерело: credo.pro