Єпископи ЄС засудили ініціативу Макрона внести право на аборти до Хартії про основні права

Католицькі єпископи Європейського Союзу висловили «глибоке занепокоєння» пропозицією президента Франції Емманюеля Макрона внести право на аборт до Хартії ЄС про основні права.

Як повідомляє Catholic News Agency, у заяві від 8 лютого члени президії Комісії Єпископських Конференцій Євросоюзу зазначили, що не існує жодного «права» на аборт, яке було би закріплене у європейському чи міжнародному праві.

«Спроба змінити це шляхом внесення нібито “права” на аборт до Хартії про основні права не тільки суперечитиме фундаментальним європейським переконанням та цінностям, а й стане несправедливим законом, позбавленим етичного підґрунтя і призначеним бути причиною постійних конфліктів між громадянами ЄС», — йдеться у заяві.

19 січня, виступаючи перед Європарламентом, Макрон сказав: «Я сподіваюся, що ми зможемо оновити цю Хартію, щоб вона була чіткішою, зокрема, у питаннях захисту навколишнього середовища і визнання права на аборт. Давайте відкриємо цю вільну дискусію, разом із нашими громадянами та великим європейським сумлінням, щоб дати нове дихання нашій базі прав, що формує Європу, сильну своїми цінностями — єдине майбутнє нашого спільного політичного проєкту».

Макрон виступив із цим закликом на наступний день після обрання головою Європарламенту Роберти Мацоли, мальтійської політичної діячки, відомої своєю підтримкою права на життя.

У червні 2021 року Європарламент ухвалив звіт, який описує аборти як «важливу медичну допомогу» і намагається переосмислити відмову від проведення аборту з міркувань сумління як «відмову від надання медичної допомоги». У звіті сказано також, що порушення «сексуальних та репродуктивних прав», до яких належать і аборти, є «формою насильства щодо жінок і дівчат». 1 січня 2022 року Франція взяла на себе головування у Раді Європейського Союзу.

У своїй заяві члени президії Комісії Єпископських Конференцій Євросоюзу зазначили: «З самого початку Церква підтримувала та тісно супроводжувала процес європейської інтеграції. Ми згодні з президентом Макроном щодо важливості захисту та просування цінностей Європейського Союзу. Але хочемо зазначити, що одна з головних таких цінностей — це повага до гідності кожної людини на кожному етапі її життя, зокрема у ситуаціях повної вразливості, як у випадку з ненародженими дітьми. Засновники Європейського Союзу, збудованого на справжній гуманістичний традиції, яка робить Європу такою, якою вона є, усвідомлювали фундаментальну важливість невід’ємної гідності людської особистості.

Ми усвідомлюємо трагедію і складність ситуацій, у яких опиняються матері, що думають про аборт. Турбота про жінок, що перебувають у важкій або конфліктній ситуації через свою вагітність, належить до центральної частини дияконського служіння Церкви і має бути обов’язком нашого суспільства. Жінок, що перебувають у біді, не можна залишати самих, так само, як і не можна ігнорувати право на життя ненародженої дитини. Вони обоє повинні мати всю необхідну підтримку та допомогу».

Джерело: credo.pro