В Берліні університет скасував лекцію біолога про лише дві статі, побоюючись агресії ЛГБТ

У берлінському університеті було скасовано лекцію біолога, котрий мав відповісти на запитання «чому в біології існує лише дві статі?». Причиною стало побоювання керівництва університету за безпеку слухачів і викладача. Як було повідомлено, відповідно до анонсованих протестів лівої молоді, було можливо, що комусь буде нанесено кривду. Цю подію засудив німецький Конституційний суд.

«Цей інцидент є проблематичним, оскільки університет має обов’язок оберігати академічну свободу», – прокоментував скасування лекції суддя цієї інстанції Петер М. Хубер. – «Без називання різних позицій неможливий поступ. Навчальні заклади мають так організуватись, щоб в майбутньому не скасовувати запланованих подій з огляду на побоювання за безпеку».

«Під етикеткою Cancel culture» за останні роки нагромадилось багато випадків, в яких висловлення думки в університетах «намагаються придушити» – сказав юрист в інтерв’ю для «Franfurter Allgemeine Zeitung». На його думку, за загрозою для свободи слова і академічних дискусій слід пильно слідкувати та вжити необхідні заходи.

Скасування лекції прокоментувало також видання «Die Welt»: «Декадентство ліберального суспільства проявляється в тому, що вузько мислячі ідеологи не допускають до висловлення емпіричних фактів, які порушують їхній світогляд».

«Кінець свободи поглядів і науки наступає тоді, коли університет більше не охороняє своїх членів, наукових працівників і студентів перед фанатичними діячами. Університет Гумбольдта має з цього погляду особливо ганебну історію», – нагадала газета, посилаючись до ідеологічного терору, який в закладі посіяли прихильники гітлеризму.

Джерело: Католицький оглядач