Йога і мантри в готичному соборі. Євхаристію замінюють індуїстські практики

Собор с вул. Якова в Антверпені, чудовий пам’ятник готичної архітектури і місце спочинку Пітера Пауля Рубенса, став місцем індуїстської практики. У тіні барокової Хресної дороги, статуй святих і розп’яття на підлозі храму проходили заняття йогою, під час яких медитували та читали мантри.

«У липні та серпні 2022 року сеанс йоги відбуватиметься щосереди ввечері о 20:00», – йдеться в повідомленні на офіційному сайті церкви св. Якова в Антверпені. Під назвою «Йога в церкві: ти прийдеш?» – В оголошенні написано про храм, як про “найкрутіше місце проведення сесій в Антверпені”.

Репортаж із занять з’явився в місцевих ЗМІ. Як виявилося, під час занять учасники не обмежуються фізичними вправами, а читають індуїстські мантри, медитують і співають санкіртану (санскр. san «разом» і kirtana «співати імена Вішну») звернення до індуїстських божеств, особливо популярний у кришнаїтському русі.

«Санкіртан — це повторення мантр. Мантра походить від слова “man”, що означає “людина”, а “tra” означає “захист”. Тож спів справді захищає живі істоти», — пояснює на відео інструктор йоги Віллі ван дер Аувера, підтверджуючи, що це форма індуїстського поклоніння, яке проводиться в католицькому храмі.

Один учасник хвалить церковне середовище як «традиційне» та «унікальне», яке виконує свою роль набагато краще, ніж гімназія. Інший, у свою чергу, цінує ці сеанси тим більше, що «церква сповнена релігійної спадщини», а «йога — це унікальна можливість з’єднати людей із цією спадщиною».

Церква св. Якова, побудована на місці притулку для паломників по дорозі в Сантьяго-де-Компостела. Сучасна будівля є роботою сімей Вагемакере та Ромбута Келдерманів і побудована в стилі брабантської готики. У  східній каплиці храму знаходиться могила Пітера Пауля Рубенса.

Джерело: rodyna.org.ua