Десятки селян-католиків загинули внаслідок різанини у Нігерії

Десятки селян-католиків були вбиті у нігерійському штаті Бенуе внаслідок нападу пастухів-мусульман племені фулані.

Поліція та духовенство вважають, що організований рейд на містечко Беджі, який стався 19 жовтня, був помстою за вбивство чотирьох фулані під час сутичок між ними та фермерами, що захищали від загарбників свої посіви, повідомляє CNA. Місцевий священник, отець Самуель Філа, розповів, що у понеділок, 17 жовтня, двоє фермерів зустріли пастухів, що випасали свої стада на їхніх посівах, та вбили їх із рушниці. Після цього фулані погрожували у відповідь напасти на поселення.

Точної інформації про кількість загиблих досі немає. За словами Картіо Тюмбура, голови округу, під час нападу було вбито щонайменше 71 одну людину — більшість із них були католиками, парафіянами храму Святого Михаїла. Він заявив, що безпосередньо після рейду знайшли щонайменше 35 тіл, а ще 36 були знайдені пізніше на прилеглих полях. За його словами, серед загиблих були жінки та діти, а також двоє поліцейських.

«Терористи-фулані з’явилися о 6:00 ранку і почали безладну стрілянину», — повідомив отець Самуель Філа, який під час нападу перебував за межами села на духовному зібранні. За його словами, рейд був добре скоординований і у ньому брали участь близько 200 нападників, які підпалювали будинки та різали мачете селян, що втікали.

«Наразі село спустошене», — розповів він.

Втім, Вейл Абас, комісар поліції штату Бенуе, каже про набагато меншу кількість загиблих: не більше 10, включно з одним поліцейським.

«Більші цифри можуть бути пов’язані з перебільшенням у газетах або з тим фактом, що деякі родини забирають тіла своїх рідних з місця вбивства ще до офіційних підрахунків, — сказав він. — У нас є об’єднана група з 20 поліцейських і 15 солдатів, які встановлюють місцезнаходження нападників і тих місцевих жителів, що вбили пастухів».

Штат Бенуе, що не дозволяє відкрито випасати стада великої рогатої худоби на своїх територіях, межує зі штатами Насарава на півночі та Тараба на сході. Він є ареною регулярних кривавих терористичних нападів мусульманських екстремістів. Клани пастухів належать до фулані — етносу, що становить до 10% населення Нігерії, найбільш густонаселеної країни Африки.

Фермери штату Бенуе, який часто називають «житницею Нігерії», страждають від скорочень урожаю через часті повені, а також через страх бути вбитими озброєними терористами під час збору врожаю. Мільйони фермерів Бенуе з родинами живуть у таборах для переміщених осіб, тому що бойовики-мародери витіснили їх із їхніх земель.

Протягом останніх 10 років у Середньому поясі Нігерії терористи-фулані спалили вщент сотні сіл та містечок. Губернатор Бенуе регулярно звертався до федерального уряду з проханням скасувати суворі закони про контроль над зброєю, які забороняють йому озброювати цивільних добровольців автоматами для захисту сільських громад. Губернатори інших штатів сформували цивільну гвардію з тією ж метою — захист від постійних нападів і терору з боку пастухів-фулані. Згідно з даними, оприлюдненими Радою з міжнародних відносин, у штатах Середнього поясу Нігерії в першій половині 2022 року було вбито щонайменше 1484 людини.

Джерело: credo.pro