У Гонконзі поновили судовий процес над кардиналом Ченем

Через кілька днів після продовження угоди між Китаєм та Ватиканом у Гонконзі поновили судовий процес над кардиналом Йосифом Ченем.

26 жовтня 2022 р. у магістратському суді Західного Коулуна, де судять кардинала та ще п’ятьох продемократичних активістів, виступив прокурор Антоній Чау Тін-ханг, повідомляє CNA.

Нагадаємо, що кардинал Чень був заарештований у травні разом з іншими демократичними активістами відповідно до суворого закону про національну безпеку Гонконгу, але згодом їм висунули менш серйозні обвинувачення — у неналежній реєстрації «Фонду гуманітарної допомоги 612», що припинив діяльність у жовтні 2021 року.

Наявний порядок вимагає від організацій зареєструватися або оголосити про розпуск протягом місяця з моменту утворення, однак обвинувачення стверджує, що кардинал Чень та його колеги не зробили цього. Протягом усього судового процесу прокуратура наполягала, що «Фонд гуманітарної допомоги 612», який займався підтримкою антиурядових протестувальників — зокрема, допомагав їм сплачувати судові витрати, — необхідно було зареєструвати у поліції через його «величезний» розмір і «систематичний» режим роботи. Прокурор Чау стверджує, що фонд мав політичний характер, а тому не міг претендувати на звільнення від Постанови про товариства Гонконгу для організацій, створених «із релігійною, благодійною, соціальною та рекреаційною метою».

31 жовтня відбудеться наступне засідання, під час якого суд заслухає аргументи захисту.

90-річний кардинал Чень був відомий як один із найвідвертіших критиків угоди між Китаєм та Ватиканом із моменту її укладення у 2018 році — він називав її зрадою підпільних католиків, що зберігають вірність Святому Престолу.

Джерело: credo.pro