Опитування виявило, що більшість канадців підтримують аборт

Нове дослідження, проведене Інститутом Ангуса Рейда, попросило канадців висловити свою точку зору щодо абортів. Опитування, в якому взяли участь 1805 респондентів, показало, що більшість опитаних канадців беззаперечно виступають за аборти, і лише незначна частина нації дотримується пролайф поглядів. Крім того, навіть ті, хто вважає, що віра відіграє важливу роль у їхньому житті, навряд чи будуть слідувати ідеалам захисту життя.

Згідно з даними, трохи більше половини канадців (52%) вважають себе «повністю за вибір», тоді як частка тих, хто вважає себе «повністю за життя», становить лише 8% респондентів. Решта 41% кажуть, що вони знаходяться десь посередині між двома кінцями спектру. Слід зазначити, що цифри були округлені до найближчого відсоткового пункту, тому в сумі ці цифри становлять 101%.

Ті, хто належить до групи «проміжних», мають різні думки щодо того, на якому терміні вагітності слід дозволити аборт. Більше третини (36%) сказали, що вони спокійно сприймають аборти до 15 тижнів вагітності. Майже чверть, однак, заявила, що аборт має бути дозволений до досягнення життєздатності плоду, між 23 і 24 тижнями. Водночас третина (33%) відповіли, що не впевнені.

Віра не дає гарантії

З тих, хто сказав, що їхня віра є важливим фактором у їхньому житті, лише 40% сказали, що вони «цілком за життя». Ця група майже з такою ж імовірністю (39%) говорила, що перебуває десь між цими двома позиціями. Більше п’ятої частини (21%) респондентів, які надають важливого значення вірі, вважають себе «повністю за вибір».

Респондентів просили розглянути права ненароджених, особливо тих, які досягли стадії внутрішньоутробної життєздатності. Майже три п’ятих (58%) сказали, що права матері мають переважати над правами життєздатного плоду. Лише 22% відповіли, що права життєздатного плоду мають бути рівні з правами матері. Цю останню відповідь частіше дотримували чоловіки, але всі демографічні показники схилялися до переваги прав жінки.

Інститут Ангуса Рейда зазначив, що це друге опитування з трьох частин. Попередня ітерація була зосереджена на особистому досвіді канадців щодо абортів; чи була у них така вагітність чи виношена небажана вагітність. Під час третього опитування канадців запитуватимуть про їхні думки про закони про аборти та про те, чи потребує нація більше гарантій чи обмежень щодо абортів.

Джерело: rodyna.org.ua