М’янма: військові спалили католицький храм і монастир

Армія М’янми знищила католицький храм на північному сході країни в архідієцезії Мандалай.

Як повідомляє Vatican News, 15 січня військові напали на населене католиками село Чан Тар. Вони підпалили старовинну церкву Успіння, а також сусідній монастир сестер-францисканок. Монахині разом із трьома тисячами селян, чиї помешкання також знищили солдати, змушені були втікати. Від села залишилися самі руїни.

Район, у якому тривають зіткнення, вважається оплотом повстанців Сил народної оборони, які протистоять військовій хунті, що прийшла до влади внаслідок державного перевороту у лютому 2021 року. Жертвами військових стали тисячі людей, включно з малими дітьми, яких заарештовували або навіть убивали на очах батьків.

Архієпископ Мандалая Марко Тін Він сказав, що народ М’янми змушений жити у час великих страждань. «Половина території архідієцезії постраждала від сутичок, і це нас дуже турбує. Ми допомагаємо тисячам внутрішньо переміщених осіб у п’яти центрах, створених при католицьких парафіях; ми робимо все, що можемо, — повідомив він. — У деяких районах особливо вирує насильство, але ми не втрачаємо надії, бо знаємо, що з нами Господь».

Архієпископ також повідомив, що каплиця поклоніння Пресвятому Таїнству знищеного храму залишилася неушкодженою: «Те, що каплицю оминуло полум’я — це символічний факт, який утішає вірних і нагадує їм, що нашим єдиним притулком є Господь».

Сестра Рита, одна з монахинь, що втекли зі зруйнованого села, сказала, що вона та інші сестри попросили селян залишити свої домівки та не протистояти солдатам і не чинити опору, щоб уникнути різанини та жорстокості.

«Солдати хочуть придушити будь-який опір цивільних осіб. Вони входять у села, займають такі будівлі, як школи та церкви, і розташовуються там таборами, — розповіла черниця. — Звідти вони здійснюють рейди від будинку до будинку, щоб вигнати повстанців. Вони сиділи у нашому храмі три дні, а коли пішли, то підпалили храм і наш монастир. Каплиця Пресвятого Таїнства дивом не постраждала від полум’я. Ми бачимо у цьому знак Всевишнього: навіть серед цього жорстокого і безглуздого насильства з нами Господь. Наш край був відомий як один із найбільш мирних і гармонійних у країні. Тепер це місце пустки та руїн. Це жахливо».

Регіон, про який йдеться, віддавна був місцем активної євангелізації. У ХІХ столітті тут оселилися французькі монахи-місіонери. Вони засновували семінарії та навчальні заклади для катехитів, завдяки чому розквіт душпастирської діяльності та церковного будівництва тривав десятиліттями; ці землі дали Церкві багато покликань до священства та богопосвяченого життя.

Отець Йосиф, священник, що служив у Чан Тара, підкреслив, що військові М’янми — це вже не професійні солдати державної армії, які мали би етику та місію захисту народу. «Вони стали безконтрольними збройними групами, які займаються злочинною діяльністю та насильством», — сказав він.

Спалений храм — не перша святиня, зруйнована військовими. Армія М’янми вже два роки цілеспрямовано нищить храми та католицькі інституції в регіонах проживання християн у цій переважно буддистській країні.

Джерело: credo.pro