ПОРТУГАЛІЯ: ПАРЛАМЕНТ УЧЕТВЕРТЕ ПРИЙНЯВ РІШЕННЯ ПРО ЕВТАНАЗІЮ

Асамблея Республіки, однопалатний парламент Португалії, під час голосування у п'ятницю схвалила законопроект про декриміналізацію евтаназії. Відповідно до нового закону невиліковно хвора людина, яка зазнає “великих страждань”, зможе розраховувати на т. зв асистовану смерть. Рішення про допущення до евтаназії повинна заздалегідь прийняти лікарська комісія.

Депутати ліберально-лівих груп, які просувають законопроект, у тому числі правляча Соціалістична партія прем'єр-міністра Антоніу Кошти, зазначали, що він нібито відповідає конституційним вимогам. Про це пише ekai.pl.

ЗМІ нагадують, що ухвалений у п'ятницю закон є четвертою спробою легалізації евтаназії в Португалії, зазначаючи, що дві з них були відхилені Конституційним Судом, а на один наклав вето президент Марселу Ребелу де Соуза.

Останній із ухвалених актів, який декриміналізує евтаназію, прийнятий у січні цього року, Конституційний Суд у Лісабоні визнав таким, що не відповідає з Основному Закону. У своєму рішенні Конституційний Суд вказав, що цей акт “містить суперечливі інтерпретації“ положень щодо т.зв. асистованої смерті. За словами голови Конституційного Суду Португалії Жоау Кауперса, затверджене парламентом у грудні 2022 року врегулювання є неточним, коли йдеться про людей, яких можна допустити до евтаназії. Він пояснив, що у документі відсутнє, зокрема, чітке визначення умов, на підставі яких громадян буде допущено до асистованої смерті.

Схвалення закону про легалізацію евтаназії португальським парламентом, в якому переважають ліві групи, розкритикували єпископи та мирянські католицькі організації, включаючи асоціації лікарів-католиків. Вони стверджують, що ці норми несумісні з місією медичних працівників, покликанням яких є “рятувати людське життя, а не знищувати його”.

Джерело: catholicnews.org.ua