Нігерія: за місяць джихадисти вбили 700 християн, щоб зробити «прощальний подарунок» президентові

Провідна нігерійська правозахисна організація опублікувала доповідь, у якій стверджується, що протягом травня джихадисти з племені пастухів фулані вбили близько 700 християн, щоб зробити «прощальний подарунок» Мухаммаду Бухарі, колишньому президенту Нігерії, що 29 травня передав владу новому президенту Болі Тінубу.

Як повідомляє Crux, Міжнародне товариство громадянських свобод і верховенства права у звіті від 12 червня стверджує, що пастухи фулані навмисно вбили сотні християн, щоб «вшанувати» президента, який протягом 2015-2023 років підтримував антихристиянський і радикально мусульманський порядок денний у найбільш густонаселеній державі Африки.

«Радикальні ісламські лідери Нігерії, відзначаючи кінець своїх офіційних повноважень, отримали “прощальний подарунок” від джихадистів-фулані, що протягом травня вбили не менше 700 беззахисних християн», — сказано у звіті, складеному католицькою правозахисницею Емекою Умеагбаласі.

У звіті наводяться подробиці вбивств християн у кількох штатах; зокрема зазначається, що штат Плато «пожертвував» 350 життів християн, Бенуе — 190, Кадуна — 100, Насарава — 62, Нігер — 50, Тараба — 40 тощо.

«Протягом останніх 60 днів, з 12 квітня по 12 червня не менше ніж 1100 беззахисних християн були зарубані насмерть ісламськими джихадистами», — стверджується у звіті, де також зазначено, що щодня у країні гине у середньому 17 християн.

Згідно зі звітом, протягом останніх 60 днів у Нігерії було знищено близько сотні храмів, як мінімум 20 священників зазнали нападів. Загалом після ісламського повстання 2009 року у Нігерії було вбито щонайменше 53 350 християн, а також спалено 18 100 храмів і 2 200 шкіл.

За вісім років правління Бухарі та Насіра Ель-Руфаї, колишнього губернатора штату Кадуна, де була зосереджена значна частина насильства, керованого фулані, було вбито принаймні 31 350 християн; нападів зазнали понад 200 священників. Не менше ніж 14 млн людей вигнали з їхніх земель, а 8 млн були змушені залишити свої домівки, щоб уникнути різанини.

«Колишній губернатор Кадуни мав відео/аудіозапис, на якому хвалився успішним перетворенням Нігерії в ісламську державу через встановлення ісламського правління в штаті Кадуна з 2015 року на федеральному рівні, кульмінацією чого стало встановлення ісламського режиму по всій країні», — сказано у звіті.

Правозахисники також доводять, що масові вбивства християн у Середньому поясі Нігерії були «ретельно спланованим, систематично виконаним і добре фінансованим державним джихадистським проєктом». Зараз вони вимагають арешту Ель-Руфаї, Бухарі та інших осіб, звинувачуючи їх у вчиненні геноциду та злочинів проти людства.  

Джерело: credo.pro