ФРАНЦІЯ: РІЗКЕ ЗМЕНШЕННЯ КІЛЬКОСТІ ПОКЛИКАНЬ ДО СВЯЩЕНСТВА

Червень традиційно є місяцем священичих свячень. У 2023 році «найстарша донька Церкви», тобто Франція, спостерігає значний спад кількості покликань до священства, адже цьогоріч тут висвятили всього 88 священників.

На початку ХХІ ст. кількість клириків, що готувались до висвячення на священників, становила близько сотні. У 2022 році їх було вже лише 77, і 52 з них прийняли свячення у 2023 році. За останніх двадцять років кількість свячень єпархіальних священників зменшилась на 50%. Кількість покликань дещо рятують монахи. По кілька покликань мали єзуїти та домініканці, інформує pch24.pl.

На увагу заслуговує зріст кількості покликань у традиціоналістів Священничого Братства св. Петра (5 нових священників). Загалом ці середовища отримали 37 нових священників, що збільшує кількість висвячених в цьому році священників до 88. Проте це не применшує факт кризи покликань у Франції, адже в 2022 році було висвячено 122 священники, а в 2021 – 130 священників.

В м. Лілль та Бордо через брак охочих навчатись зачинили семінарії, які раніше відігравали важливу роль в житті Церкви у Франції. У паризькій єпархії у вересні 2022 року на першому курсі семінарії навчалось всього четверо кандидатів.

Французьке видання «Le Figaro» нагадує, що спад покликань стосується також обох Америк і усієї Європи. Що стосується Франції, то там «специфіка полягає в тому, що кращими є показники священничих свячень в інституціях традиціоналістичного спрямування», тобто в спільнотах Сен-Мартен та Священничому Братстві св. Петра.

Значний спад кількості свячень у 2023 році пов’язаний також із призупиненням свячень в єпархії Фрежюс-Тулон, запровадженим Ватиканом. Місцеві семінаристи (близько 10) отримали заборону приймати священничі свячення через «традиціоналістичне відхилення».

Слід зазначити, що таке зменшення кількості покликань дехто пропонує вирішити з допомогою дияконату для жінок, свячення одружених чоловіків чи відміну целібату. Водночас приклад традиційних спільнот показує, що кількість покликань у таких середовищах зростає, а у «прогресистів» спадає.

Джерело: catholicnews.org.ua