У Нігері переворот. Це регіон, де сильна присутність «вагнерівців»

«Нігер — одна з африканських країн, які зазнають наслідків того, що нині діється у Східній Європі», — каже о. Джуліо Альбанезе, коментуючи державний переворот, що стався тиждень тому.

Це сьомий воєнний переворот у Західній та Центральній Африці за останні три роки. Члени Президентської гвардії Нігеру оточили президентський палац. Приводом для повстання нібито було бажання змінити Омара Чіані, генерала гвардії. Вранці в середу 26 липня 2023 р. гвардія на чолі з генералом Чіані захопила владу. Полковник Амаду Абдраман заявив, що кордони Нігеру закрито, по всій країні оголошено комендантську годину, а всі установи республіки припиняють роботу. Отець Альбанезе підкреслює, що політична дійсність там дуже складна, особливо якщо взяти до уваги, що в Нігері завжди був розташований французький військовий контингент. Ця держава довгі роки була «форпостом Заходу» в протистоянні російському впливу, і саме президент Нігеру Мохамед Базум був серед тих африканських лідерів, хто проігнорував нещодавній саміт «росія-Африка» у Санкт-Петербурзі. Він був першим демократично обраним лідером Нігеру.

«Європа вважала Нігер бастіоном проти ісламізму»

— Хочу зазначити, що досі Європа вважала Нігер своїм бастіоном проти ісламізму, — каже італійський місіонер. — Але важливо також пам’ятати, що ця позиція — яка має на меті також і контроль і, я би сказав, передусім відкинення міграційних потоків із півдня на північ, — накладає на Європу зобов’язання. Я вважаю, що це найважливіший пункт для роздумів у цей момент. Ми повинні переглянути політику, яку Європа досі провадила в Африці, зокрема в Сахелі. На мій погляд, треба ступити на інноваційний шлях, який враховує взаємні інтереси. Неможливо оминути те, що Нігер — одна з багатьох африканських країн, у яких те, що нині відбувається у Східній Європі, також має інвазивні наслідки.

Отець Джуліо Альбанезе нагадує, що в цьому регіоні Африки помітним є, наприклад, вплив ПВК «Вагнер», яка підтримує конкретні режими при владі. Як зазначає Associated Press, ця путінська приватна армія присутня зокрема в Малі. Агенція підкреслює, що російський вплив у цьому регіоні додатково посилюється обіцянками безплатного збіжжя для африканських країн. Зокрема, саме таке зобов’язання підписала росія на нещодавньому саміті.

Лідери країн Західної Африки терміново зібрали на консультацію керівників штабів оборони кожної з країн-учасниць блоку, а також домовилися запровадити шерег екстрених заходів: закриття сухопутних і повітряних кордонів із Нігером, запровадження безполітної зони над цією країною, призупинення всіх комерційних і фінансових операцій  та замороження активів Республіки Нігер у центральних банках цих країн.

Джерело: credo.pro