Пакистан: ісламісти атакують християн і палять храми через звинувачення в «оскверненні Корану»

У середу кілька натовпів ісламістів напали на християнські громади і підпалили кілька храмів у пакистанському місті Джаранвала після того, як двох християн звинуватили в «оскверненні Корану».

Як повідомляє CNA, внаслідок сплеску агресії було осквернено близько 15 церковних будівель, зруйновано сотні будинків християн, а тисячі людей були змушені тікати світ за очі. Насильство у Джаранвалі спалахнуло після того, як місцевих християн, Роккі і Раджу Масіхів, звинуватили у оскверненні Корану — у Пакистані це вважається злочином богохульства, яке карається довічним ув’язненням.

Антихристиянські напади, вочевидь, були спровоковані оголошеннями мусульманських лідерів, які транслювалися через гучномовці у мечетях — про це повідомила правозахисна група «Christian Solidarity Worldwide». Марія Лозано, прескерівник католицької гуманітарної групи «Допомога Церкві у потребі», підтвердила, що «повідомлення, які лунали у мечетях із гучномовців, закликали “йти і вбивати християн”». За її словами, близько двох тисяч християн були змушені покинути свої домівки. Лозано також повідомила, що навіть прибуття поліції і пожежників не зупинило нападників, які продовжували нищити майно, викидати на вулицю меблі, підпалювати будинки і храми, водночас закликаючи вбити ймовірних богохульників.

Отець Абід Танвір, генеральний вікарій дієцезії Фейсалабад і очевидець нападів, сказав: «Християни дуже налякані. Так багато людей втратили все, що мали. Вони не знають, що робити чи куди йти».

Азад Маршалл, лідер протестантської церкви Пакистану, прокоментував події так: «Поки я друкую це повідомлення, горить будівля храму. Вони оскверняли Біблії і катували та переслідували християн через несправедливі звинувачення в оскверненні Корану».

Напади в Джаранвалі відбулися після ухвалення у Пакистані нових законів про богохульство в Пакистані. Чинні пакистанські закони передбачали довічне ув’язнення за осквернення або зневагу Корану, тоді як покаранням за осквернення імені Мухаммеда чи інших мусульманських пророків була смертна кара. Поправки 2023 року, ухвалені обома палатами парламенту Пакистану, але ще не підписані, посилять покарання за образу будь-кого з дружин, членів сім’ї чи супутників пророка Мухаммеда за допомогою письмового чи усного слова, видимого зображення, обвинувачення, натяку або інсинуації. Тепер за це також передбачатиметься довічне ув’язнення.

Кірі Канкхвенде, представник «Christian Solidarity Worldwide», сказав, що є переконливі докази, як наявне законодавство про богохульство ставало причиною позасудових убивств і незліченних випадків масового насильства на підставі фальшивих звинувачень. «Більш суворі закони про богохульство можуть ще більше розпалити ситуацію», — заявив він.

Джерело: credo.pro