Ізраїль розглядає можливість відправити християнську мозаїку до суперечливого музею у США

Влада Ізраїлю розглядає можливість видалення мозаїки з місця, де молилися перші християни, щоб перенести знахідку до протестантського музею Біблії у Вашингтоні.

На мозаїці, яку ізраїльські археологи відкрили 2005 р. під час розкопок, що проводилися в межах планової розбудови в’язниці на півночі країни, видно грецькі написи, зокрема: «Богу Ісусу Христу».

Рафі Ґрінберг, професор археології Університету Тель-Авіва, коментуючи пропозицію відправити пам’ятку за океан, каже, що це нагадує часи колоніалізму, коли імперії перевозили археологічні знахідки з колоній до музеїв своєї країни.

Археологічні знахідки «повинні залишатися там, де вони є, а не бути вирваними з корінням і вивезеними за кордон, до іншої країни, і фактично привласненими іноземною державою», — додає Ґрінберг.

Критики цієї ідеї, яких цитує «Times of Israel», також звертають увагу, що вашингтонський музей з часу свого відкриття у 2017 р. зіткнувся з критикою за «практику колекціонування та просування євангельсько-християнської політичної програми».

2018 року музей був змушений повернути стародавню месопотамську дошку з Іраку, а також визнати, що кілька фрагментів сувоїв Мертвого моря з його колекції були сучасними підробками.

Окрім того, професор релігії Університету Південної Каліфорнії Кевен Конкенен зазначив, що цей музей діє як «права християнсько-націоналістична біблійна машина», «пов’язана з іншими інституціями, які просувають білих євангелістів, християнський націоналізм і християнських прихильників сіонізму».

Від моменту відкриття мозаїка була закопана під територією в’язниці в Меґіддо. Але останніми роками ізраїльська влада почала реалізовувати багаторічний план перенесення в’язниці з її нинішнього місця та створення туристичного осередку навколо місця, де знайшли мозаїку.

Управління старожитностей Ізраїлю повідомило, що після консультацій з дорадчими органами ухвалить рішення щодо мозаїки протягом найближчих тижнів.

Джерело: credo.pro