У Мексиці декриміналізовано аборти

8 вересня Верховний суд Мексики визнав криміналізацію абортів незаконною у всіх 32 штатах. Тепер покарання за нелегальний аборт не може включати позбавлення волі. Це рішення викликає багато запитань з огляду на нібито домінування католицизму в країні.

Вердикт Верховного суду відкриває можливість федеральній системі охорони здоров’я проводити дітовбивство і включити аборти до переліку послуг по всій країні.

Це отримало велику підтримку феміністичних та інших лівих організацій, які багато років чинили тиск і на суди, і на політиків, домагаючись можливості вільно позбавлятися вагітності. Декриміналізацію абортів через Верховний суд пролобіювала Інформаційна група вибраної репродукції (GIRE), яка також є феміністичною організацією.

Основа мексиканського пролайф руху — це католики. Проте за останні роки їх вплив стає дедалі меншим. Це пов’язано як зі зменшенням кількості практикуючих і дійсно свідомих католиків, так і зі зростанням політичного впливу феміністичних та антицерковних рухів.

Декриміналізація абортів в Мексиці може стати передумовою так званих абортивних поїздок із США. У великому прикордонному штаті Техас аборти практично повністю заборонені, тому їх легальність у сусідній Мексиці несе загрозу не лише мексиканським, але й американським дітям.

Латинська Америка — один зі світових лідерів поширеності абортів. Протягом останніх років низка країн цього регіону ухвалили зміни до законів як про аборти, так і щодо інших питань легалізації аморальних дій. Цей тренд тримав назву «зелена хвиля» (бо феміністки використовують зелений колір) та включає консолідацію лівих і зокрема феміністичних рухів по всій Латинській Америці. Зараз аборт на вимогу дозволений у Колумбії, на Кубі, Уругваї та Аргентині. Всі ці країни очолюють ліві уряди.

Феміністки так званої «зеленої хвилі» відзначаються радикальністю як в поглядах, так і в методах. Наприклад, у Мексиці феміністки неодноразово влаштовували безлади і заворушення біля церков, нападали на священників, обписували храми та навіть намагалися спалити Кафедральний собор у Мехіко. Причина такої агресії — позиція церкви щодо захисту життя ненароджених. Однак вплив і можливості феміністок постійно зростають в той час, як католики залишаються проігнорованими.

Джерело: c4u.org.ua